A szakember brutálisnak nevezte a hazai járványt

Borsodihir.hu

2020.09.16. 11:39

A szakember brutálisnak nevezte a hazai járványt
Jakab Ferenc egy korábbi konferencián

A víruskutató akciócsoport vezetője a halálesetek emelkedésétől tart.

Hirdetés

Magyarországon „brutálisan tombol a koronavírus-járvány”, Spanyolországot és Olaszországot is megelőzve. A lakosságszámra vetített terjedési rátával Franciaország után a második helyre kerültünk az Európai Unión belül – jelentette ki Jakab Ferenc virológus, a víruskutató akciócsoport vezetője a Pécsi Tudományegyetem Covid-19, tanulságok és aktualitások című online előadásán.

Mint rámutatott – írja a Napi.hu –, senkit ne tévesszen meg, hogy most a 30 év alattiak fertőződnek, akik kevéssé szorulnak kórházi ellátásra. – Az esetszámok növekedése után 5-7 héttel, továbbadva az idősebbeknek, emelkedik a halálesetek száma is. Semmi jót nem jósolhatunk a következő hetekre – fogalmazott. 

Az előadáson kiderült, Magyarországon a világon elérhető tesztek mindegyike megtalálható, azonban reagensből lehet majd hiány. 

Ezt a járvány csak a vakcina fogja megállítani – mondta Jakab Ferenc, a járványügyi intézkedések csak fékezhetik. Jelenleg a mintegy 130 vakcinafejlesztésből 6-8 jutott a klinikai vizsgálatok fázis 3-as szakaszába, a már forgalomba került orosz vakcinával ezt nem várták meg, már a 2-es szakaszban törzskönyvezték.

A virológus „fehérköpenyes sarlatánoknak” nevezte azokat az álszakértőket, akik „hamis tanokat hangoztatnak a közösségi oldalakon. Ezek az emberek szerinte szerinte jelenleg nagyobb kárt okoznak, mint maga a vírus.

koronavírusJakab Ferenc

Szóljon hozzá!

Hirdetés