Már nem lehet két negatív PCR-teszttel szabadulni a karanténból

2020.09.22. 08:24

Már nem lehet két negatív PCR-teszttel szabadulni a karanténból
(Fotó: mti)

A 10 napot mindenképpen otthon kell tölteni.

Hirdetés

Hétfőtől új járványügyi eljárásrend lépett életbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Ennek egyik eleme, hogy a 10 napos karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Ez alapvetően befolyásolja az emberek munkába történő visszatérésének esélyeit” – írja a Portfolio.hu.

„Minden olyan személyt fel kell deríteni, aki a valószínűsített vagy megerősített Covid-19 fertőzött beteggel kapcsolatba került a tünetek fennállása idején és a tünetek kialakulását megelőző 2 napban. A szabályzat ezen a ponton kimondja, hogy a járványügyi megfigyelés 10 napon belül nem feloldható a jelenlegi szabályozás szerinti két negatív PCR-teszttel. A kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak.”

Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert a kormány szerint előfordulhat, hogy fertőző emberek közlekednek, esetleg a mintavételi pontokra úgy utaznak, hogy másokat megfertőznek, és ezért kell ezt a lehetőséget csökkenteni.

koronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés