Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Örömünnep Olaszországban: kinyitottak az iskolák

| 2020. 09. 14. | 17:11:00
A hat és 18 év közötti korosztályban 5,6 millió diák tért vissza a padokba.
Örömünnep Olaszországban: kinyitottak az iskolák
Hirdetés
Hirdetés

 Örömünnepnek nevezte Lucia Azzolina oktatásügyi miniszter a járványhelyzet miatt március 10. óta zárva tartó iskolák hétfői újraindulását, az oktatás azonban a húsz olaszországi tartományból egyelőre csak tizenkettőben kezdődött el.

Az iskolák újranyitását elsőként a hétfő reggeli járműforgalom hónapok óta nem tapasztalt intenzitása jelezte.

Rómában diákok és szülők megrohamozták a metrójáratokat, két megállót ideiglenesen le is kellett zárni. A gyerekeiket saját autóval vagy motorral szállító családok a járműforgalmat növelték.

A szeptember 14-i hivatalos tanévkezdés napján tizenkét tartományban nyitották újra kapuikat az általános iskolák és a gimnáziumok, valamint szakközépiskolák. A hat és 18 év közötti korosztályban 5,6 millió diák tért vissza a padokba az oktatás március 10-i országos leállítása óta. Olaszországban még a júniusi érettségi vizsgának az írásbeli része is elmaradt, csak a szóbeliket tartották meg.

A mostani újranyitással valamivel kevesebb mint egymillió tanár és kétszáznegyvenezer fős iskolai személyzet is visszatért munkahelyére.

Lucia Azzolina oktatásügyi miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa elismerte, senki sem tartja problémamentesnek az iskolák működtetését a járványintézkedések betartásával, de "sikerülni fog" - biztatta diákokat és pedagógusokat a miniszter. Giuseppe Conte miniszterelnök videoüzenetben kérte a fiatalok együttműködését az óvintézkedések betartásában. Sergio Matterella államfő a venetói Vo'Euganeo tanévnyitójának volt a díszvendége. A 3500 lakosú város az elsők között volt Olaszországban, amelyet február 23-tól karantén alá helyeztek.

Az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokoll szerint az iskolákban pedagógusoknak és diákoknak is - hatéves kortól - kötelező a szájmaszk viselete. Kivételt a tanterem jelent, ha az ülő tanulók között be tudják tartani a legalább egy méteres távolságot.

Az iskolák többsége azonban azt tanácsolta a tanulóknak, a termekben is minél többet viseljék a szájmaszkot. Az oktatási tárca az első iskolai hétre 96 millió egyszer használatos sebészmaszkot küldött az iskolákba, ahova nem érkezett meg, ott a gyerekek saját maszkot viselnek.

Több iskolába még nem érkeztek meg az egyszemélyes padok sem, ezért a tanulók pad nélküli székeken ülnek felmentéssel a füzetek és könyvek használata alól.  

A testhőmérséklet-mérés szabályai is változóak: egyes iskolákban a szülők feladatának számít a gyerekek reggeli lázmérése, máshol az iskolakapuban állítottak fel lázmérő állomásokat.

A gyerekek külön be- és kijáratokon lépnek be és hagyják el az iskolaépületeket. Az osztálycsoportokat buborékrendszerben elszigetelik egymástól: a tanulók a szünetben sem hagyják el tantermüket.

Több intézményben helyhiány miatt délelőtti-délutáni turnusban dolgoznak vagy más beosztás szerint rendezték át az oktatást. Minden iskolában külön járványfelelőst neveztek ki.  Az óvintézkedések ellenére Róma egyik belvárosi gimnáziuma reggeli belépésekor készült felvételek szerint a diákok semmilyen távolságot nem tartottak be.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés