Minimálbér: az Európai Bizottság javaslatot tett

MTI

2020.10.29. 11:49

Minimálbér: az Európai Bizottság javaslatot tett
Az egyik cél a bérek közötti egyenlőtlenségek csökkentése (Fotó: Freepik)

Egyelőre nem arról van szó, hogy egységes minimálbér jönne az Európai Unióban.

Hirdetés

Hirdetés

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására – közölte Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke.

Von der Leyen október 28-án azt mondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak.

A megfelelő szinten megállapított minimálbérnek nemcsak pozitív társadalmi hatása van, hanem szélesebb gazdasági előnyökkel jár, mivel csökkenti a bérek közötti egyenlőtlenségeket, segít fenntartani a belföldi keresletet és még inkább munkavállalásra ösztönöz. Hozzájárul emellett a nemek közötti bérszakadék csökkentéséhez is – mondta. A javaslat a minimálbérek keretére vonatkozik, a nemzeti hagyományok, a nemzeti hatáskörök, valamint a szociális partnerek szerződési szabadságának tiszteletben tartásával. Továbbá tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak – fogalmazott. 

Ugyanakkor nem kötelezi a tagállamokat a törvényben előírt minimálbérek bevezetésére, és nem határoz meg közös minimálbér-szintet sem.

A közös minimálbér-szint kérdésével összefüggésben Nicolas Schmit foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos azt közölte, ilyen követelmény bevezetése „teljesen lehetetlen lenne”, és tönkretenné a gazdaságot. Mivel az egyes tagországok gazdasági teljesíténye különbözik, nem lehetséges teljes mértékű azonosság a minimálbért illetően, azonban felzárkóztatásra és a különbségek lefaragására törekedni kell. Leszögezte, az Európai Bizottság nem ígér azonos mértékű minimálbért minden európainak. Ez nem lenne reális, és felelősségteljes – húzta alá. Az uniós bizottság – tette hozzá – a minimálbérek meghatározása pozitív irányának ösztönzésére törekszik.

Az Európai Bizottság közleménye szerint noha minimálbér minden uniós tagállamban létezik, többségükben a minimálbérek biztosításának védelme hiányosságokkal küzd. A javasolt irányelv keretet hoz létre a minimálbérek védelmének javítására és hozzáférésének biztosítására. Meghatározza, milyen fellépésekkel és hogyan biztosítható a minimálbérek megfelelő szintje, javaslatot tesz a minimálbér-ingadozások és -mentességek kiküszöbölésére vagy korlátozására, valamint a minimálbérre vonatkozó nemzeti keretek hatékony alkalmazására, és ellenőrzési mechanizmusok bevezetésére. Az irányelvjavaslat szerint a tagállamoknak éves jelentést kell készíteniük a minimálbér-védelmi intézkedéseikről, amelyet be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak.

Dobrev Klára: az Orbán-kormány sem kap mentességet

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja azt hangoztatta, hogy az Európai Bizottság minimálbér-javaslata a magyar modellt, az adócsökkentést, a családtámogatást, a stabil költségvetést, a munkahelyteremtést és a bérnövekedést támogatja.

Mint fogalmaznak, „Dobrev Klára Gyurcsány Ferenc teljesítményét is megszégyenítő hazudozásával szemben” Nicolas Schmit uniós biztos elmondta, hogy a minimálbér irányelvet alkalmazva sem fogják az emberek minden országban ugyanazt a bért kapni.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője úgy nyilatkozott, készül az uniós szabály, lesz európai minimálbér, uniós kötelezettség lesz az emberek életszínvonalának emelése. Szavai szerint a Demokratikus Koalíció teljesítette egyik legfontosabb, az európai minimálbér bevezetésére tett választási ígéretét, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok az Európai Unióban. A most készülő szabályok alól az Orbán-korány sem kap mentességet, azokat kötelező lesz betartani minden uniós tagországnak – fűzte hozzá Dobrev Klára.

– Vitán felül áll, hogy minden uniós tagállam munkavállalóját megilleti a tisztességes bér, amely a méltányos megélhetés, a biztonság és kiszámíthatóság alappillére. A szociáldemokraták és velük együtt minden általuk képviselt munkavállaló sikere, hogy az európai minimálbér ügye felkerült az uniós napirendek közé. Az alapok és az Európai Bizottság elhivatottsága az ügyben reménykeltő – reagált Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

EUEurópai UnióEurópai Bizottságminimálbér

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés