Hirdetés

Nem lesz népszavazás az ingyenes PCR-tesztről

MTI

2020.10.15. 17:59

Nem lesz népszavazás az ingyenes PCR-tesztről

A Nemzeti Választási Bizottság nem hitekesítte a kérdést.

Hirdetés

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az ingyenes koronavírustesztre vonatkozó népszavazási kérdést csütörtökön.

A kérdést Sebián-Petrovszki László (DK) nyújtotta be magánszemélyként.

A kérdés azt célozta, hogy az állam biztosítson térítésmentes PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgárnak.

Az NVB többsége szerint a kezdeményezés nem hitelesíthető.

Hivatkoztak arra, hogy a kérdés nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, hanem a kormányéba, de országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani, a kormány hatáskörébe tartozóban nem.

Emellett az NVB megítélése szerint a kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert a kérdésből az a téves következtetés is levonható, hogy jelenleg nem érhető el ingyenes PCR-teszt.

Az NVB egy másik népszavazási kezdeményezésről is döntött.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály magánszemélyként nyújtotta be a kérdést, amely azt célozta, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés összegét az elhunyt személy örökösei az elhalálozás évében január elsejére visszamenőleges hatállyal a folyósított nyugdíj utolsó napjáig számítva megkapják.
Az NVB többsége ezt a kérdést sem hitelesítette, mondván, olyan jogalkotást akart elérni, amellyel tartalmilag megegyező szabályozás már létezik.

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük.

népszavazáskoronavírusteszt

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ez is érdekelheti