Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz népszavazás az ingyenes PCR-tesztről

| 2020. 10. 15. | 19:59:00
A Nemzeti Választási Bizottság nem hitekesítte a kérdést.
Nem lesz népszavazás az ingyenes PCR-tesztről
Hirdetés
Hirdetés

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az ingyenes koronavírustesztre vonatkozó népszavazási kérdést csütörtökön.

A kérdést Sebián-Petrovszki László (DK) nyújtotta be magánszemélyként.

A kérdés azt célozta, hogy az állam biztosítson térítésmentes PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgárnak.

Az NVB többsége szerint a kezdeményezés nem hitelesíthető.

Hivatkoztak arra, hogy a kérdés nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, hanem a kormányéba, de országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani, a kormány hatáskörébe tartozóban nem.

Emellett az NVB megítélése szerint a kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert a kérdésből az a téves következtetés is levonható, hogy jelenleg nem érhető el ingyenes PCR-teszt.

Az NVB egy másik népszavazási kezdeményezésről is döntött.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály magánszemélyként nyújtotta be a kérdést, amely azt célozta, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés összegét az elhunyt személy örökösei az elhalálozás évében január elsejére visszamenőleges hatállyal a folyósított nyugdíj utolsó napjáig számítva megkapják.
Az NVB többsége ezt a kérdést sem hitelesítette, mondván, olyan jogalkotást akart elérni, amellyel tartalmilag megegyező szabályozás már létezik.

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés