Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Varga Zsolt András lett a Kúria elnöke

| 2020. 10. 19. | 20:51:00
Annak ellenére, hogy tárgyalótermi tapasztalatot soha nem szerzett bíróként.
Varga Zsolt András lett a Kúria elnöke
Hirdetés
Hirdetés

Megválasztotta az Országgyűlés Varga Zsolt András volt alkotmánybírót a Kúria elnökének október 19-én (135 igen, 26 nem). A megválasztott elnök esküt tett, 2021. január 2-tól Darák Pétert váltja az elnöki poszton.

A Kúria következő elnöke 1968-ban született Marosvásárhelyen. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett jogászként. 2012 óta egyetemi tanár, emellett katekéta-lelkipásztori munkatárs. Több fővárosi ügyészségen is dolgozott, majd az Országgyűlési Biztos Hivatalába került. Két alkalommal, összesen mintegy tíz éven át tevékenykedett a legfőbb ügyész helyetteseként, majd a Velencei Bizottság tagja lett. 2014 szeptemberében lett alkotmánybíró, posztjáról október 16-án mondott le kúriai elnöki jelölése miatt. Július 1-je óta határozatlan időre kinevezett bíró.

Varga Zsolt András kúriai elnöki megválasztását a Országos Bírói Tanács nem támogatta. Bár a tudományos területen szerzett érdemeit és a tágabban vett igazságszolgáltatásban szerzett tapasztalatát elismerték, „nem vonatkoztathattak el attól a ténytől”, hogy

Varga korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs.

Varga Zsolt András október 19-i megválasztása után úgy nyilatkozott, úgy érzi, hogy jelölésével és megválasztásával Magyarország fejezte ki a bizalmát felé, amelyet próbál megszolgálni.

Hangsúlyozta: a következő két és fél hónapban megpróbálja megismerni a Kúria véleményét az intézmény jövőjéről, és maga is megosztja elképzeléseit a bírákkal. Terveit ezután hozza majd nyilvánosságra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés