Fake news-t kiáltanak az Index és a HVG cikke miatt

Borsodihir.hu

2020.11.18. 11:12

Fake news-t kiáltanak az Index és a HVG cikke miatt
Este nyolctól másnap reggel ötig csak indokolt esetben szabad a mozgás (Fotó: MTI)

A szigorítások alkalmazhatóságát február 8-ig biztosította magának a kormány.

Hirdetés

Hirdetés

Február 8-ig fenntartják a november 4-én a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát – derül ki abból a november 17-i kormányrendeletből, amely a friss Magyar Közlönyben olvasható. A kormányrendeletben egy sor veszélyhelyzeti intézkedés alkalmazhatóságát, annak lehetőségét lényegében meghosszabbították arra az időszakra, amíg az Országgyűlés által – a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezés érdekében – elfogadott rendkívüli jogrend fennmarad. 

Így február 8-ig

  • a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek;
  • a világjárvány következményeinek elhárításáért a miniszterelnök felel, akit ebben az Operatív Törzs segít; 
  • Budapesten és a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedés működtetője köteles járatsűrítési tervet készíteni a 7-9 és a 15-19 óra közötti időszakokra;
  • ingyenes maradhat a parkolás a jelenlegi közterületeken; 
  • hatályban maradhat a 2020. november 11-el életbe lépett járványügyi szigorítások alkalmazgatósága a maszkhasználattól a kijárási tilalomig, kivéve a Magyar Honvédség veszélyhelyzeti közreműködéséről, valamint az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzeti szabályairól szóló részeket.Ez azonban nem azt jelenti, hogy alkalmazzák is a november 11-i szigorításokat a korábban kihirdetett 30 napnál tovább!
  • ugyanígy marad a szintén november 11-től érvényes gazdaságvédelmi intézkedések (adófizetési kedvezmény, bértámogatás, szálláshely-szolgáltatással összefüggő rendelkezések) alkalmazhatósága;  
  • meghosszabíthatják az egészségügyi dolgozók és a védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók utazási kedvezményeit.

A 2020. november 11-i intézkedések alkalmazását 30 napban határozta meg a kormány egy héttel ezelőtt, hozzátéve, a szigorítások meghosszabbíthatók.

Frissítés: a kormányrendelet értelmezése körül máris áll a bál. A Kormányzati Tájékoztatási Központ nem sokkal azután, hogy a sajtóban megjelentek az első cikkek a döntés ismertetéséről, fake news-t kiáltott, mondván, az Index és a HVG alaptalanul rémhírt terjeszt és szándékosan hazugságot állít. – A megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandók. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig. Arra kérik a sajtó munkatársait, ne terjesszenek valótlan állításokat, a már megjelent hamis híreket azonnal korrigálják.
Magyarországkormányjárványkoronavírus

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés