Müller Cecília: az elhunytak 4-7 százalékánál nem volt alapbetegség

MTI

2020.11.16. 14:20

Müller Cecília: az elhunytak 4-7 százalékánál nem volt alapbetegség
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Az országos tisztifőorvos arra kéri a magyarokat, ne halmozzák fel a gyógyszereket.

Hirdetés

A szabályok betartásával csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs november 16-i sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: egyre több, jelenleg 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen. Ez nagyon nagy terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, az egymillió emberre vetített adatok szerint a fertőzöttek tekintetében a 11., az elhunytak száma alapján a 15. helyen állunk Európában.

Kiemelte, Magyarországon folyamatos és biztonságos a gyógyszerellátás, a patikák nyitva vannak, így szükségtelen a gyógyszerfelhalmozás. Arra a kérdésre, mi a pontos feltétele annak, hogy egy elhunytat a koronavírus áldozatának minősítsenek, az országos tisztifőorvos elmondta: a kiállított dokumentumban minden esetben fel kell tüntetni a halál közvetlen okát, az elhunyt alap- és társbetegeségeit. Magyarországon mindenkit a koronavírusban elhunytak közé sorolnak, akinél bármikor regisztrálták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal.

Az elhunytak 4-7 százalékánál semmilyen alap- vagy kísérő betegség nem lelhető fel, az ő esetükben a halál okaként a koronavírust jelölik meg.
koronavírusMüller Cecília

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés