Hetvennyolc kórházban ápolnak fertőzöttet

MTI

2020.11.24. 20:32

Hetvennyolc kórházban ápolnak fertőzöttet

Kásler szerint 2021 elején lesz vakcina Magyarországon.

Hirdetés

A jövő év elejére valószínűsítette a koronavírus-vakcinát Magyarországon a parlament népjóléti bizottságában november 24-én tartott éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós leszögezte:

olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon.

A koronavírus elleni vakcinákról "még mindig nem tudunk mindent", de legalább 6-7 oltóanyag van előrehaladott kutatási fázisban, és "közel vagyunk ahhoz", hogy a szakemberek átnézhessék azok dokumentációit – mondta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: még sok a kérdőjel a védőoltások körül, így nem tudni, hogy mennyi időre ad, adnak védettséget, egy oltás kell-e vagy kettő. Képviselői kérdésre Kásler Miklós úgy fogalmazott, "minden valószínűség szerint jövő év elejére lesz vakcina" Magyarországon. A koronavírus reprodukciós rátájára irányuló kérdésre elmondta, októberben ez az érték majdnem kettő volt, míg mostanra 0,8-0,9 körülre csökkent.

Kásler Miklós elmondta azt is, hogy a 138 kórházból 78-ban ápolnak koronavírusos beteget, tervszerűen történt a kórházak előkészítése a betegek fogadására.

"Ha csak valami durva változás nem történik, akkor az egészségügy tudja tartani a frontot" – fűzte hozzá. Meghallgatásán a kormány intézkedéseit sorolva közölte, hogy míg a szociális ágazati kiadás 2010-ben 325 milliárd forint volt, addig 2020-ban már 435 milliárd, jövőre pedig 790 milliárd fog jutni. Ez azt jelenti, hogy 2010 és 2021 között 143 százalékkal növeli a kormány az erre az ágazatra szánt forrásokat.

oltásvakcinaKásler Miklóskoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés