Nem ünneplik Trianont, mert nekik június 4. gyásznap

MTI

2020.11.20. 17:28

Nem ünneplik Trianont, mert nekik június 4. gyásznap
(Fotó: mti)

Klaus Iohannis szerdán kihirdette a törvényt.

Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei közös nyilatkozatban nyomatékosították, hogy június 4-ét a trianoni békediktátum aláírásának napját gyásznapnak tekintik, és bármit is ír elő az évforduló megünnepléséről szóló román törvény,  szövetség nem vesz részt évfordulós rendezvényeken. Csomortányi István és Mezei János az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozatban arra reagáltak, hogy

Klaus Iohannis román elnök szerdán kihirdette a június 4-ét romániai ünnepnappá nyilvánító törvényt.

A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, amihez az állami és helyi hatóságok logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújthatnak. A trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvényekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját.

Az EMSZ vezetői kinyilvánították: elfogadhatatlannak tartják, hogy több mint száz évvel a magyarság "legnagyobb nemzeti sorstragédiáját" jelentő békediktátum aláírása után a román döntéshozók "még mindig nem tudtak felülemelkedni az idejét múlt nemzetállami reflexeken, s a mostanihoz hasonló nyílt provokációval nehezítik meg az amúgy sem zökkenőmentes román-magyar megbékélés folyamatát".

Különösen felháborítónak találták, hogy a törvényt kihirdető román elnök "ma Európában a kisebbségek megmentőjeként tetszeleghet". Szerintük a törvény kihirdetése Klaus Iohannist "napjaink kisebbségellenes és gyűlöletkeltő közéleti szereplőinek a szégyenpadjára száműzi".

ErdélyRomániaTrianon

Szóljon hozzá!

Hirdetés