Fél évig védett az, aki átesett a koronavíruson – közölte Müller Cecília

MTI/Borsodihír

2020.11.17. 15:30

Fél évig védett az, aki átesett a koronavíruson – közölte Müller Cecília
A kép illusztráció. (Fotó: freepik.com)

A gyógyultak vérplazmával segíthetnek a súlyos betegeknek.

Hirdetés

Hirdetés

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs november 17-i sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma is egyre nő, jelenleg 34 185-en vannak.

Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot – közölte, hozzátéve, arra minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát.

Az országos tisztifőorvos nemes cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. Úgy fogalmazott: "egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket.

Ha valaki átesett a betegségen, akkor hat hónapig tekintik védettnek, de ez nem általánosítható, lehetnek eltérések. Amikor a betegség lecseng, és három napja tünetmentes valaki, valamint a tünetek kezdete óta eltelt tíz nap, akkor WHO szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az adott személy már nem fertőz. Ez akkor igaz, ha enyhe lefolyású volt a betegség. 

Ha súlyosabb tüneteket produkált a beteg, jellemzően a klinikus mondja meg, mikor válik gyógyulttá a személy. De ha három napja tünetmentes az illető, és a tünetek kezdete óta 21 nap telt el, akkor nagyon valószínűséggel ő sem fertőz. 
koronavírusMüller Cecília

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés