Újabb engedély a paksi erőmű-beruházásnak

Borsodihir.hu

2020.11.20. 10:59

Újabb engedély a paksi erőmű-beruházásnak
Paks II látványterven

Az engedélyező a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait vette figyelembe.

Hirdetés

Kiadta a villamosenergia-rendszer üzemét lényegesen befolyásoló erőmű elvi engedélyt a Paks II. Atomerőmű Zrt-nek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Utóbbi a hazai energia- és közszolgáltatások piacának szabályozó hatósága, a nemzetgazdaság stratégiai jelentőségű ágazatait felügyeli.

A honlapjukon november 20-án megjelent közlemény szerint a cég idén októberben nyújtott be létesítési engedély iránti kérelmet. Azt írták, a jogszabályok alapján a MEKH megállapította, hogy a zrt. jogosult a 2X1262 (2524) MegaWatt névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére, ezért az engedélyt október 12-én megadták.

A hatóság az erőművi engedélyezés során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe; a nukleáris technológia biztonságával kapcsolatos eljárásokat az Országos Atomenergia Hivatal folytatja le – tartalmazza a közleményt.

Hozzátették: a tervek szerint megépülő létesítmény a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb termelő egysége lesz, kiemelt szerepet játszva az ország karbonmentes energiatermelésében.

atomenergiaatomerőműPaks II.engedélynukleáris energia

Szóljon hozzá!

Hirdetés