Hirdetés
Hirdetés

Csúszik a kommunizmus áldozataira emlékező projekt

| 2020. 12. 18. | 15:09:00
Fókuszban a kommunista diktatúra áldozatai. Módosították a 2019-es kormánydöntést.
Csúszik a kommunizmus áldozataira emlékező projekt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2022 vége helyett egy évvel később készülhet el a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye – derül ki egy december 17-i kormányhatározat-módosításból.

A kormány még tavaly döntött arról, hogy a kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek „kiemelt helyszínén”, a hortobágyi zárt táborok egykori területén látogatóközpontot alakítanak ki interaktív kiállítással. Mindezt a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása, a jövő nemzedék oktatása-nevelése céljával. Az előkészítésre – amelyet az idei év végére végre kellett volna hajtani – 495 millió forintot szántak. A mostani döntés ezt is csúsztatja egy évvel: az emlékhely számára szolgáló belterületi ingatlan megvásárlásáról 2021 végére kell gondoskodnia a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek (legfeljebb a független ingatlanforgalmi szakértő által meghatározott forgalmi értéken).

A projekt megvalósítója a Beruházási Ügynökség lesz, az említett miniszernek pedig előterjesztést kell készítenie a kormány számára az emlékhely üzemeltetési koncepciójáról, és javaslatot tenni a használó kijelölésére. Szintén az ő feladata lesz a kivitelezési költség becslése.

Hirdetés
Hirdetés