Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: Horvátországban januárban kezdődhet az oltás

| 2020. 12. 04. | 17:44:00
5,6 millió adag vakcinát rendeltek, az oltás ingyenes lesz.
Koronavírus: Horvátországban januárban kezdődhet az oltás
Hirdetés
Hirdetés

Horvátország 5,6 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot rendelt több vállalattól, a lakosság beoltása pedig januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával - jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: amennyiben az amerikai gyógyszeripari vállalat és a német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyaga az Egyesült Államokban december 29-ig megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, akkor január elején megérkezhet Horvátországba az első szállítmány, 125 ezer dózis.

Nem kötelező

Mivel mindenkinek két adag oltásra van szüksége, ez 62,5 ezer ember számára lesz elegendő a közel négy milliós országban.

Zágráb 3,6 millió dózist rendelt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagából, de a nagy általános érdeklődés miatt az Európai Unió Horvátország számára 2,7 millió vakcinát hagyott csak jóvá.

Ezért további 900 000 dózist a Johnson&Johnsonnál foglalt le a kormány - hangsúlyozta. Hozzátette: egy-egy millió oltóanyagra kötött szerződést a Pfizer-BioNTech és a Moderna, további 300 000 dózisra a CureVac vállalatokkal.

Mint mondta, első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd az idős- és szociális otthonok lakóit és dolgozóit, végül az időseket és a krónikus betegeket.

Az oltás nem lesz kötelező, és mindenki számára ingyenessé teszik - húzta alá. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3955 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 143 370-et. Az elmúlt napon 68 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2032-re emelkedett. Kórházban 2427 beteget ápolnak, közülük 262-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában már tervezik az enyhítéseket

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 1784-gyel 81 349-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 61 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1653-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1284-en vannak kórházban, közülük 197-et ápolnak intenzív osztályon.

A kormány elfogadta azt az ütemtervet, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés