Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeretne koronavírus-vakcinát?

| 2020. 12. 03. | 15:48:00
Gulyás Gergely: a kormány nem kommentálja, hogy bosszú van-e a Szájer-ügy mögött.
Szeretne koronavírus-vakcinát?
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter december 3-i online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a kormányfő konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
Fontosabb témák a Kormányinfóról Gulyás Gergely szavaival alább.

  • Vakcina-előjegyzési kampány: az országos tisztifőorvos a nyugdíjasokat levélben fogja megkeresni, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy válaszboríték, és ezeket minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti. Jövő héttől pedig működésbe lép a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, amelyen bárki előjegyezhet az oltásra. A védőoltások beadása önkéntes és az átoltás biztonsága érdekében államilag szervezett lesz, az államon kívüli szervezett oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak.
  • Járványügyi intézkedések december 11. után: Orbán Viktor miniszterelnök konzultációkba kezdett szakértőkkel, gazdasági érdekképviseletekkel, majd az operatív törzs a kormányfő részvételével értékeli a helyzetet és döntés születik. A mostani prognózisok többsége decemberre teszi a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának csúcspontját. A karácsonyi ünnepekre külön, speciális szabályokat érdemes elfogadni, a kormány december 2-án tárgyalt erről, de végleges döntést nem hozott.  
  • Adóemelések tiltása: jelenleg keresni kell azokat az utakat és lehetőségeket, amelyek a gazdaság újraindítását szolgálják, és nem szabad adót növelni, hanem lehetőleg csökkenteni kell. Néhány önkormányzatnak ezzel ellentétes tervei lettek volna, de ezek megnehezítenék a mindennapi életkörülményeket és munkahelyeket veszélyeztetnének, ezért megengedhetetlenek.
  • Migráció: az Európai Bizottság a múlt héten egy migrációs akciótervet hozott nyilvánosságra. A dokumentum elkerülhetetlen és állandó jelenségnek tekinti a bevándorlást, a migrációs biztos pedig 34 millió érintettről beszélt, akiknek szavazati jogot és lakást biztosítanának. Ha Magyarország nem tart ki a költségvetési vitában, minden eszközét elveszíti ahhoz, hogy meg tudja akadályozni az EU bevándorlással kapcsolatos terveit. A kormány semmilyen kompromisszumra nem lát lehetőséget a bevándorlás ügyében, és a költségvetésnél olyan jogi kategóriák bevezetése, amelyeket soha senki nem írt körül. A költségvetéshez és a Next Generation uniós alaphoz is egyhangúságra van szükség, Magyarország jóváhagyása nélkül nem léphet hatályba. Az alap hitelfelvételt jelentene, amelyet Magyarország – bár elviekben nem ért vele egyet – a déli tagállamokkal vállalt szolidaritás jegyében el tud fogadni. De azt nem, hogy ehhez olyan többletkövetelményeket állítsanak, amelyekkel a magyar kormány elveszíti a jogot arra, hogy a legfontosabb kérdésekben „mi döntsünk”.
  • Szájer József: idézte a kormányfő előző nap tett nyilatkozatát. Személyesen is nagyra becsüli Szájer József elmúlt 30 éves munkáját. Arról, hogy az ügy Brüsszel bosszúja lenne vagy titkosszolgálatok játszottak benne szerepet, azt mondta: ezek találgatások, amelyeket a magyar kormány semmilyen formában nem kíván kommentálni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés