Hirdetés
Hirdetés

Új terápia jön a koronavírus-betegek gyógyításában

| 2020. 12. 23. | 13:48:00
A gyógyszert az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztették ki.
Új terápia jön a koronavírus-betegek gyógyításában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar Covid-19-fertőzött beteg bamlanivimab antitest-terápiával történő gyógyításáról – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma december 23-án. 

A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, ami a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is – írták.

A bamlanivimab-infúzió beadása kijelölt kórházi centrumokban történik majd, a terápiát az állam ingyenesen biztosítja. A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 milligrammos intravénás infúzió, amelyet a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, a tünetek jelentkezése után tíz napon belül kell beadni.

Közölték: az antitest-terápiához a magyar betegek már január második felében hozzájuthatnak. A gyógyszert a Lilly az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki.

Hirdetés
Hirdetés