Adománygyűjtő akciók: be kell tartani a járványügyi szabályokat

MTI

2020.12.01. 15:24

Adománygyűjtő akciók: be kell tartani a járványügyi szabályokat

A segítők viseljenek kesztyűt.

Hirdetés

Egyelőre nincs oltásra alkalmas, koronavírus elleni vakcina Magyarországon, de a lakossági igények jelzésére hamarosan elindul a vakcinainfo.gov.hu honlap – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs december elsejei sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez.

"Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" – hangoztatta. Kijelentette: ha az oltóanyag korlátozott számban áll rendelkezésre, sorrendet állítanak fel, első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utána a krónikus betegeket oltják be. Beszélt arról is, hogy újabb és újabb tesztfajták jelennek meg a piacon, ilyenek azok a gyorstesztek is, amelyek képesek megkülönböztetni az influenzavírust a koronavírustól, valamint a különböző influenzavírusokat is el tudják különíteni. "Ezek csak információk számunkra, ezeket a teszteket is összehasonlító vizsgálatoknak kell alávetnünk, hogy lássuk, megbízhatóak-e" – tette hozzá.

A múlt héten (48. hét) elvégzett szennyvízminta-elemzésekről elmondta, Miskolcon csökkent, Békéscsabán, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Salgótarjánban az előző héthez képest nem változott, míg Szombathelyen nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. A karácsonyi ünnepeket megelőző jótékonysági ruha-, játék- és élelmiszergyűjtő akciókkal kapcsolatban elmondta: a járványügyi szabályok ott is kötelezőek. A gyűjtőponton a segítők viseljenek kesztyűt, azt levéve pedig mossák meg vagy fertőtlenítsék a kezüket.

Az adományokat szétosztás előtt érdemes 48 óráig tárolni, mert ez idő alatt a rajtuk lévő vírus elpusztul.
koronavírusMüller Cecília

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés