A magyaroknak is fontos, ezért nem adják fel

Cívishír

2021.01.20. 16:12

A magyaroknak is fontos, ezért nem adják fel
Vincze Loránt

Nyílt levél az Európai Unió csúcsszervéhez.

Hirdetés

Hirdetés

Hetvenegy európai parlamenti képviselő, köztük a Kisebbségi Intergroup társelnökei, csatlakoztunk ahhoz a nyílt, az Európai Bizottság elnökének és alelnökének címzett levélhez, amely a Minority SafePack kezdeményezés elutasítása kapcsán fogalmazódott meg – közölte közösségi oldalán Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke. A Minority SafePack kezdeményezés koordinátora a lépést azzal indokolta, hogy

az Európai Bizottság január 14-i döntése nem tükrözi az indítványt aláíró több mint egymillió polgár kérését. Továbbá figyelmen kívül hagyja mindazt, amit az európaiak elvárnak intézményeiktől: hogy kézzelfogható megoldást nyújtsanak problémáikra.

Cserben hagyja mindazokat, akik nemzeti és nyelvi kisebbségben élnek Európa-szerte – indokolt Vincze Loránt, hozzátéve, nyílt levelükben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa az EU nemzeti és nyelvi kisebbségei számára azt a figyelmet, amelyre szükségük van, és amelyet megérdemelnek.

A nyílt levél előzménye, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, nem irányoz elő új jogi aktusokat a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel a „már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához”.

A Minority SafePack kezdeményezés két dolgot kért az Európai Uniótól. Egyrészt javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse a kulturális és nyelvi sokszínűséget. Másrészt fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint az EU kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében. A jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket – hangoztatták.
Európai BizottságRMDSZMinority SafePack

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés