Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Arról vitáznak, kelljen-e oltás a nemzetközi utazáshoz

| 2021. 01. 12. | 15:00:00
Globális szinten is megvannak az ellenzői és a támogatói.
Arról vitáznak, kelljen-e oltás a nemzetközi utazáshoz
Hirdetés
Hirdetés

Nem szeretné az Utazási és Turisztikai Világtanács, hogy az utazásokhoz kötelezővé tegyék a koronavírus elleni vakcinát, miközben a WHO arra figyelmeztet: 2021-ben vélhetően még nem teljesül az emberiség nyájimmunitása. Mindez egy nemzetközi konferencián hangzott el. 

Az Airportal cikke szerint Gloria Guevara (az Utazási és Turisztikai Világtanács vezetője) arról beszélt, hogy az oltás kötelezővé tétele az utazásokhoz ugyanolyan lenne, mint a munkahelyi diszkrimináció. Tony Fernandes, az Air Asia vezetője is egyetértett vele ebben, szerinte a globális, egységes tesztelési eljárás jelenti a légi közlekedés újraindításának kulcsát, nem a vakcina.

A konferencián résztvevő egészségügyi és turisztikai szakemberek egy gyors közvélemény-kutatás alapján döntő többségben egyetértettek azzal, hogy oltáshoz kellene kötni a nemzetközi utazást. Dale Fisher, az Egészségügyi Világszervezet egyik vezető beosztású munkatársa a Reuters kérdésére hangsúlyozta: egyhamar nem fog az élet visszaállni a normális kerékvágásba, még úgy sem, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is megkezdte a lakosság beoltását.

El kell érnünk a nyájimmunitást a legtöbb országban, de ez nem fog idén megtörténni – mondta Fisher, hozzátéve, hogy lesz pár ország, ahol sikerrel járnak, de a határok átlépése szempontjából a helyzet még messze lesz a normálistól.

További problémaként említette a vírus mutálódó képességéről rendelkezésünkre álló hiányos tudást is. Pandu Riono, az Indonéz Egyetem epidemiológusa azt mondta, a kormányok túlzottan támaszkodnak a vakcinákra, így rövidtávon nem lehet elérni a nyájimmunitást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés