Hirdetés
Hirdetés

Ezt tudja a nálunk is esélyes kínai vakcina

| 2021. 01. 15. | 13:25:00
A Sinopharm vakcinája a kínai hatóságok vizsgálata szerint 79 százalékos hatásosságú.
Ezt tudja a nálunk is esélyes kínai vakcina
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kínában négy vakcina jár a klinikai tesztek utolsó fázisánál, de már azt megelőzően is engedélyezték a használatukat – közölt cikket a Telex a távol-keleti oltóanyagokról azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 14-én arról beszélt: megállapodtak a Sinopharmmal, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja csak a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ. A portál rámutat, a kínai vakcinák éppen a transzparens adatközlés és a legtöbb alannyal végzett harmadik tesztfázis kihagyása miatt kaptak az oroszhoz hasonlóan sok kritikát. Ugyanakkor – teszi hozzá a cikk – azt a kritikusok sem állítják, hogy Kína és Oroszország ne lehetne képes biztonságos és hatásos vakcina fejlesztésére.

A Telex szerint örülhetünk, hogy a Sinopharm lett a befutó, mert az ő vakcinájukról biztatóbb hírek érkeztek, mint a másik, világszerte vizsgált oltóanyagról, a Sinovac gyártmányáról.

A Sinopharm vakcinája a kínai hatóságok vizsgálata szerint 79 százalékos hatásosságú, a készítményt szintén vizsgáló és helyben elő is állító Egyesült Arab Emírségek szerint pedig 86 százalékos. Mindkét eredmény jónak számít.

Ezzel szemben a Sinovac vakcinája mindössze 50,38 százalékos hatásosságúnak bizonyult Brazíliában. Ez csalódást keltő eredménynek számít, már csak azért is, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyik eléri legalább az 50 százalékos hatásosságot. Márpedig a Sinovac épp a határon egyensúlyoz. A brazil hatóságok ezért további vizsgálatokat rendeltek el az alkalmazás előtt.

A Magyarországra várhatóan hamarosan megérkező Sinopharm-vakcinára is igaz, hogy már a harmadik tesztfázis előtt széles körben alkalmazni kezdték: már novemberben túl volt az egymillió főn az ezzel beoltottak száma Kínában és a Közel-Kelet több országában, és Gulyás Gergely szerint mostanra már 20 milliónál többen kapták meg. Súlyos reakciókról, komoly mellékhatásról nem érkezett hír.

Hirdetés
Hirdetés