Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így változtak az építésügyi szabályok

| 2021. 01. 07. | 13:43:00
Hosszabb határidők, nagyobb beépíthetőség, egyszerű bejelentés.
Így változtak az építésügyi szabályok
Hirdetés
Hirdetés

A napokban több kormányrendelet és miniszteri rendelet is megjelent, amelyekről fontos tudniuk azoknak, akik építkeznek és akiknek a szakmájuk az építkezésekhez kapcsolódik. Az ő számukra foglaljuk össze röviden a fontosabb változásokat.

Épületenergetikai határidők

Az eddigi szabályozás szerint azon új épületek esetén, ahol a használatbavétel 2020. december 31. után valósul meg, már teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényre vonatkozó szabályokat. Ez a határidő most kitolódott június 30-ra. A határidő végleges – további megváltoztatására nem lesz lehetőség. Ezt követően már csak közel nulla energiaigényű épületek vehetők használatba.

Építési és a bontási engedély hatálya

Január 1-től megszűnik az építési és a bontási engedély hatályának meghosszabbítására irányuló hatósági eljárás, amely eddig lehetővé tette, hogy kérelemre 1+1 évvel meghosszabbíthatók legyenek ezek az engedélyek. Ezzel párhuzamosan az építési és a bontási engedély hatálya ugyanezen időtartamban megnövekszik. Ez építési engedély esetében például azt jelenti, hogy ezentúl 4 év áll rendelkezésre az építkezés megkezdésére, és további 6 év annak befejezésére. Ez a változás érinti a már kiadott engedélyeket is: ezek automatikusan meghosszabbodnak.

Építmények használatbavétele

Január 1-jétől a lejárt hatályú építési engedéllyel rendelkező, de használatbavételi engedéllyel vagy használatbavétel tudomásulvételével nem rendelkező építményen csak a tartószerkezetet vagy a hasznos alapterület érintő befejező építési munkák elvégzésére kell építési engedélyt kérni, az ezen kívül eső munkák elvégezhetők anélkül, hogy újabb engedélyt kelljen kérni a folytatáshoz. Ha az építmény nem rendelkezik hatályos építési engedéllyel, vagy a fővállalkozó kivitelező meghalt vagy megszűnt, a fővállalkozó kivitelező építkezést lezáró nyilatkozatát az építésügyi műszaki szakértő teheti meg.

Beépítési szabályok

A kormány még inkább elő kívánja segíteni a kertvárosias lakóövezetekben a lakóépületek építését. Ennek érdekében a kertvárosias lakóövezetben növekszik a beépítési magasság, illetve ami még fontosabb,

növekedett a telek maximális beépíthetősége (30%-ról 35%-ra).

Ahogy eddig, úgy az önkormányzat egyedi módon továbbra is megállapíthat szigorúbb szabályokat ezeknél.

Egyszerű bejelentés kiterjesztése

Az otthonteremtés segítése, valamint a koronavírus-világjárvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése, a nemzetgazdaság stabilitásának biztosítása, új munkahelyek megvédése és új munkahelyek megteremtése céljából a veszélyhelyzet idejére kiterjesztésre kerülnek az egyszerű bejelentéshez kapcsolódó eddigi szabályok. Ennek alapján egyszerű bejelentéssel építhetővé válik a hat lakást meg nem haladó, de legfeljebb 1 000 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület is.

Ezen új esetkörbe tartozó építkezések során az építtető választhat, hogy egyszerű bejelentéssel vagy hagyományos építési engedéllyel szeretné-e folytatni az építkezést.

Az új esetkörre vonatkozik még néhány, az eddigiekhez képest eltérő szabály:

  • Nem kell kötelező tervezői művezetőt alkalmazni.
  • A tervdokumentációban menet közben bekövetkezett változásokat 1 nap helyett 15 nappal a megvalósítás előtt kell bejelenteni.
  • Az új esetkörbe tartozó lakóépületek csak a 2020. december 30-án vagy azt követően megtett bejelentések esetén építhetők egyszerű bejelentéssel.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés