Magyarok mondják a pekingi oltóanyaggyárról

MTI

2021.01.16. 15:57

Magyarok mondják a pekingi oltóanyaggyárról
A Sinopharm pekingi gyárában (Fotó: Zhang Yuwei/Xinhua)

Állami küldöttség a kínai Sinopharmnál.

Hirdetés

Hirdetés

A Sinopharm vakcinájának gyártási folyamatait ellenőrizték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői Pekingben – mondta el az MTI-nek január 16-án telefonon Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője. A szakértők azért látogattak a városba, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző vizsgálatot végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében. A tavaly májusban átadott gyárban a magyarok végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották az rról szóló dokumentációt – számolt be a főosztályvezető, méltatva az irántuk tanúsított nyitott hozzáállást.

Amit akartunk, meg tudtuk nézni – húzta alá.

A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő úgy válaszolt: a 2-8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag biztonságos szállítása könnyen garantálható. Lukács Ferenc hangsúlyozta: a vakcinát egy modern gyárban, biztonságos körülmények között állítják elő, a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter két nappal korábban azt mondta, a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet - az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban. Az engedélyt azt követően adták meg a kínai egészségügyi hatóságok, hogy a gyártó közölte: a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.
oltóanyagvakcinakoronavírusSinopharm

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés