Hirdetés
Hirdetés

Gulyás Gergely beszélt a lazítás első és utolsó köréről

| 2021. 02. 25. | 15:51:00
A miniszter a védettségi igazolványról is beszélt.
Gulyás Gergely beszélt a lazítás első és utolsó köréről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kijárási korlátozás enyhítése várható leghamarabb, a nagy tömegrendezvények, koncertek viszont az utolsó körbe tartoznak – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 25-i Kormányinfón, amelyen a harmadik hullámról és a szigorítások március 15-ig történi fenntartásáról is beszélt.

A miniszter fontosabb kijelentései alább.

  • 2,5-3 millió oltást kell beadni, hogy az a korosztály, akik életükben is fenyegetettek, védettek legyenek. Most félmilliónál tartanak, ami fel fog gyorsulni.
  • A védettségi igazolványt március 1-től kapják meg postai úton azok, akiket már beoltottak, vagy akiknél a védettség egyéb okokból fennáll. Ezt követően dönteni kell arról, hogy mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik. Egyelőre azt tudja igazolni, hogy védett, ezért a karanténszabályokat esetükben minden további nélkül fel lehet oldani.
  • Arról, hogy Arató Gergely (DK) azt állította, nincs szabad vakcinaválasztás, és visszasorolják azokat, akik nem kérnek a keleti vakcinából, Gulyás Gergely közölte: ezt tényszerűen nem igaz. Az oltás önkéntes és ingyenes, mindenkinek joga eldönteni, kéri-e a rendelkezésre álló vakcinát. Ha valaki nem fogadja el, akkor amikor lesz olyan vakcina, amivel beoltatná magát, ismételten sorra kerül.
  • A nagy tömegrendezvények, koncertek az utolsó körbe tartoznak, ott csak akkor lehet enyhíteni, ha már az oltottság mértéke valóban elérte a társadalmi immunitást – jelezte a miniszter. Az enyhítések sorrendjéről azt mondta: a kijárási korlátozás az, ami első között szab gátat az életnek, és valószínűleg ez az, amit elsők között kell majd enyhíteni.
  • A védekezés irányítóinak – köztük a miniszterelnök – oltásáról elmondta: sok országban a politikusok elsők között kapták meg a vakcinát. A magyar kormány véleménye az volt, hogy nem akarnak a sorban elől állni. A tisztifőorvos most jelezte, hogy indokoltnak látja a védekezést irányító személyek oltását, erre most már van mód és lehetőség, mert tömegesebben áll rendelkezésre oltóanyag. A kormányfő várhatóan jövő héten kapja meg az oltást.
  • Az egészségügyben vitát kavart ügyelettel összefüggő kérdésekről elmondta: február 24-én foglalkozott ezzel a kormány, meghallgatták az országos kórházfőigazgatót, és szabad mandátumot adtak, hogy tárgyaljon. Megjegyezte: akár órabérben is megállapíthatja az egyes területeken az ügyeleti díjat. Reméli ez hozzájárul, hogy az érintettek aláírják az új szerződéseket. Az első visszajelzések alapján komoly gondokat nem látnak, néhány helyen vannak, akik még gondolkoznak, de az ellátásra a jelenlegi helyzet semmilyen veszélyt nem jelent. Tudják, hogy a korábbi egészségügyi szolgálati törvény mellett milyen ügyeleti szabályok voltak, de nem gondolják, hogy pontosan ugyanezt kell követni. Remélik a jövőben a tisztább viszonyok - sokaknak jók és keveseknek rosszak -, a magyar egészségügy egészének a hatékonyabb működését szolgálják.
Hirdetés
Hirdetés