Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: meggyőző skót tapasztalatok

| 2021. 02. 22. | 17:41:00
Az idősek sokkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba.
Koronavírus: meggyőző skót tapasztalatok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A skót kormány február 22-én ismertetett tanulmánya szerint meredeken csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő megbetegedések számát a Pfizer és a BioNTech, illetve az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája.

A kutatók által elvégzett vizsgálat előzetes eredményei azt mutatják, hogy azoknak a körében, akiket a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottak be, 85 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ellátásra szorulók száma. Az AstraZeneca/Oxford-oltóanyagánál 94 százalékosvolt az arány. A vizsgálatot 1,14 millió fős lakossági mintán végezték el a december 8. és február 15. között Skóciában beadott oltások tapasztalatai alapján.

A kutatók mindkét vakcina esetében az első dózisok beadása utáni hatásokat vizsgálták, összehasonlítva a koronavírus ellen még nem beoltott lakossági csoportok kórházi kezelést igénylő megbetegedéseinek statisztikáival.

A tanulmányban alkalmazott számítási módszertan azt mutatja, hogy a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága  által a legveszélyeztetettebb lakossági csoportnak nyilvánított 80 év feletti korosztályban a két vakcina átlagosan 81 százalékkal csökkentette a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számát.

Hirdetés
Hirdetés