Hirdetés
Hirdetés

Az orosz vakcina az új mutációkkal szemben is hatásos - így Putyin

| 2021. 03. 01. | 15:49:00
Újabb oltóanyag tesztelése is zajlik Oroszországban.
Az orosz vakcina az új mutációkkal szemben is hatásos - így Putyin
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztelések bizonyítják, hogy az orosz vakcinák hatékonyak az új koronavírus új mutációival szemben is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) vezetőjével, Veronyika Szkvorcovával tartott találkozóján.

Azt a jelentést kaptam, hogy a meglévő vakcináink hatékonyan működnek azok ellen a változatok ellen, amelyek Európát, de nemcsak Európát ma annyira megijesztik. Ezeknek a vakcináknak a tesztelése a vírus ellen azt mutatja, hogy az oltóanyagaink hatékonyak ezen változatok ellen - mondta Putyin.

Szkvorcova elmondta, hogy az FMBA március közepére fejezi be a Mir-19 elnevezésű, "közvetlen hatású koronavírus elleni készítmény" tesztelésének első, az év elején megkezdett fázisát. A volt egészségügyi miniszter szerint egy újonnan szabadalmaztatott molekuláról van szó, amelynek nincsenek analógjai, és "mivel be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve", a tesztelés különösen nagy gonddal folyik.

Szkvorcova kifejezte reményét, hogy a Covid-19 ellen az FMBA által kifejlesztett vakcina tesztelése júliusban kezdődik meg. Szavai szerint az orosz tesztrendszerek a mutációtól függetlenül az összes új koronavírust kimutatják. Elmondta azt is, hogy az általa irányított ügynökség a járvány ideje alatt az új koronavírus 3500-féle mutációját mutatta ki Oroszországban. Közölte, hogy hét változat kivételével, amelyeknek az elterjedése meghaladja az 5 százalékot a lakosság körében, ezek gyakorlatilag mind mononukleotid és semleges jellegűek, aminek nincs jelentősége a betegség lefolyása szempontjából.

Hirdetés
Hirdetés