Eldőlt, a Fidesz elhagyja az Európai Néppártot

Borsodihir.hu

2021.03.03. 09:42

Eldőlt, a Fidesz elhagyja az Európai Néppártot

Elhagyják az Európai Néppárt frakcióját.

Hirdetés

Hirdetés

Az Origo március 3-i cikke szerint a Fidesz bejelenti délelőtt bejelenti: kilép az Európai Néppárt frakciójából.

„Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”, idézi a portál Orbán Viktor február 27-i üzenetét Manfred Weber néppárti vezetőnek.

A magyar miniszterelnök szerint – mint azt egy decemberi levelében kifejtette – az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd, hozzátéve, ők azt javasolták, hogy „térjenek vissza a martensi örökséghez”. Wilfried Martens az Európai Néppárt volt elnökeként sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait – emlékeztetett akkor. Orbán akkori levelére nem született válasz.

A mostani lépésnek egyszerre van köze az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alapszabály-módosításához (ez Orbán szerint a Fidesz megbüntetését célozza), illetve ahhoz, hogy az Európai Néppártot megosztotta a magyar kormány ellenállása a jogállamisági rendelet kapcsán.

Fidesz: az Európai Néppárt antidemokratikus és méltatlan

A hírt – közlemény formájában – Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője megerősítette, miután március 3-án a néppárti frakció elfogadta alapszabályának módosítását.
Gál Kinga és Deutsch Tamás elmondta, „sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait”.
Hozzátették: jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.
Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.
Orbán ViktorFideszEurópai Néppárt

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés