Hirdetés
Hirdetés

Merkely szerint a május hozhat nagy változást

| 2021. 03. 05. | 15:56:00
A SOTE rektora szerint nem javasolt, de nincs elméleti akadálya az oltások kombinálásának.
Merkely szerint a május hozhat nagy változást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg még nem éri el a 7 ezret a kórházban kezelt koronavírusosok száma, ehhez képest Merkely Béla ezres emelkedést el tud képzelni; a Semmelweis Egyetem rektora a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, ez „csupán a jéghegy csúcsa”, ennél ugyanis jóval több tényleges napi új eset lehet.

Az orvosegyetemi vezető szerint, ha tudják növelni az oltottak számát, akkor május közepén várható a harmadik hullám lecsengése. Hozzátette, jelentős szigorítások esetén az esetszámok növekedése két héten belül megállhat, nyájimmunitáshoz viszont 3-4 millió embernek be kellene oltatnia magát.
Hogy kérik-e elegen az oltást?

Merkely jelenleg úgy látja a környezetében, hogy minden második ember elutasító. Ugyanakkor a rektor optimista, úgy gondolja, előbb-utóbb többen belátják: az immunitás megszerzésének két útja van, az egyik a megfertőződés, a másik az oltás.

„Koronavírusosnak lenni azonban nemcsak fájdalmas, hiszen a kór következtében tüdőgyulladás, többszervi elégtelenség alakulhat ki, de bele is lehet halni. Kiszámíthatatlan betegségről van szó, még a harmincévesek sem lehetnek biztosak abban, hogy könnyedén átvészelik” – mondta. Nehéz megmondani, hogy több-e a súlyosabb eset, mint a második hullámban, egy biztos – folytatta –, hogy nagyon sok a súlyos eset, ez látszik a kórházi betegfelvételi adatokból.

Annak kapcsán, hogy mennyire kombinálhatók az oltások (például a Sinopharmmal lehet-e oltani mRNS vakcinára), azt mondta, „bár nem javasolt, de elméleti akadálya nincs”.

Hirdetés
Hirdetés