Hirdetés
Hirdetés

Érettségi: start május 3-án!

| 2021. 04. 29. | 15:47:00
Kerüljék a teraszokat a vizsgára készülők, intett az államtitkár.
Érettségi: start május 3-án!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden készen áll az érettségi vizsgák május 3-i megkezdéséhez; 1159 helyszínen várhatóan mintegy 111 ezer diák érettségizik az óvintézkedések betartásával – közölte Maruzsa Zoltán az operatív törzs április 29-i sajtótájékoztatóján. A köznevelésért felelős államtitkár megerősítette, a koronavírus-járvány miatt ezúttal csak írásbeli vizsgákon kell számot adnia a tanulóknak a felkészültségükről. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet a kötelező legalább másfél méteres védőtávolság betartásával, a fiatalok a maszkot csak a vizsgafeladatok megoldásának idejére vehetik le.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3-10., a középszintűeket június 14-25. között tartják. Ilyen vizsga csak olyan tantárgyakból tehető, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (testnevelésből a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni). Azok az érettségizők is szóbelizhetnek, akik a középszintű írásbeli vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt értek el (a cél az, hogy javíthasssanak).

Maruzsa Zoltán a teraszok kerülésére, a megfertőződés lehetőségének minimalizálására kérte a jövő héten vizsgázókat.

Mi van a középiskolákba felvételizőkkel?

Ami a középfokú felvételiket illeti: mintegy 90 ezer nyolcadikos, 7 ezer hatodikos és 5 ezer negyedikes felvételizett 150 ezer helyre. Az államtitkár elmondta: a mostani nyolcadikosok 72 százaléka az első helyen megjelölt iskolában, 92 százalék pedig az első három helyen megjelölt intézmény valamelyikében tanulhat tovább. 37 százalékuk gimnáziumban, szakgimnáziumban, 63 százalékuk technikumban, szakképző, illetve szakiskolában folytathatja tanulmányait ősztől. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok iránt valamelyest csökkent az érdeklődés Maruzsa Zoltán tájékoztatása alapján. A póteljárások május 11-én indulnak, a szükséges adatlapok már letölthetők.

 

Hirdetés
Hirdetés