Utolsó útjára kísérték Fülöp edinburghi herceget

borsodihir.hu

2021.04.17. 16:58

Utolsó útjára kísérték Fülöp edinburghi herceget
(Fotók: thesun.co.uk)

Gyászba borult London.

Hirdetés

Hirdetés

Április 17-én végső nyugalomra helyezték a 99 évesen elhunyt Fülöp herceget. A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően harmincan voltak jelen Fülöp edinburghi herceg temetésén.

II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, április 9-én hunyt el a windsori kastélyban.

Fülöp hercegtől Windsorban vettek búcsút, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciáján. Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított Land Rover szállította a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához.

Ennek az átalakított járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját. A Land Rovert Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, András yorki herceg, Anna hercegnő és Eduárd, Wessex grófja, valamint az unokák közül Vilmos herceg és öccse, Harry herceg kísérte gyalogosan a kápolnához. A kápolnában összegyűlt családtagok maszkot viseltek és eleget tettek az egymás közötti távolságtartásra vonatkozó előírásoknak. A várandós Meghan Markle, Harry felesége orvosi tanácsra nem vett részt a temetésen.

A királynő egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.

A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette. Fülöpöt - ugyancsak saját kívánságának megfelelően - a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra. Itt nyugszik mások mellett Viktória királynő, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamája és Albert herceg, Viktória férje is.

A koporsót Fülöp személyes zászlaja, egy virágkoszorú, a tengerészsapkája és a kardja díszítette. Az út mentén a haditengerészet, a légierő és a hadsereg különböző egységei álltak sorfalat. A katonazenekar Fülöp herceg által kiválasztott zenét játszott.

Galéria

AngliaFülöpII. ErzsébettemetésFülöp herceg

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés