Hirdetés
Hirdetés

Visszatértek az iskolákba az alsó tagozatosok

| 2021. 04. 19. | 12:34:00
A digitális oktatás ebben a korosztályban volt a legkevésbé hatékony.
Visszatértek az iskolákba az alsó tagozatosok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az intézmények fertőtlenítése és a köznevelésben dolgozók nagy részének beoltása után – a rendelkezés értelmében – április 19-én reggel kinyitottak az óvodák és visszatértek a jelenléti oktatásba az alsó tagozatos diákok. Jellemzően szülők és idegenek nem léphetnek az épületekbe, érkezéskor testhőmérsékletet mérnek, a közös terekben kötelező a maszk viselése és előírják a rendszeres kézfertőtlenítést is.

Maruzsa Zoltán korábban elmondta, hogy a köznevelés fokozatos nyitásának érvei közé tartozik az is, hogy a március 8-tól nyitva lévő bölcsődék esetében jók a tapasztalatok, járványgócok nem alakultak ki. A jelenléti oktatás azért az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán kezdődik, mert a nyitási folyamattal egyre több szülő tér vissza a munkahelyre, amellyel a jelenleg gyermekfelügyeletet ellátó intézményekben is nő a gyermekek száma.

Az általános iskolák alsó tagozatán elinduló jelenléti oktatásról azt mondta: amellett, hogy a szaktanári rendszer hiánya miatt a tanulók egy osztályban vannak, jelentős érv az is, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban hatékony a legkevésbé. Emellett a gyermekek továbbra is kevésbé fogékonyak a vírusra, az adatok alapján az óvodás és alsó tagozatos gyermekeknél még alacsonyabb a fertőzés aránya: alsó tagozaton fele, harmada volt, mint a felső tagozaton - mondta, hozzáfűzve, hogy a középiskolákban a tavaly novemberi adatok szerint három-négyszeres volt a fertőzés aránya.

A köznevelésért felelős államtitkár kitért arra is, az oktatás-szervezés terén minden racionális, helyben megvalósítható megoldást, amely még biztonságosabbá teszi a jelenléti oktatást, meg lehet próbálni, de azt nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezzék az osztályokat, mert ahhoz kétszerannyi pedagógusra lenne szükség.

Hirdetés
Hirdetés