Visszatértek az iskolákba az alsó tagozatosok

MTI

2021.04.19. 10:34

Visszatértek az iskolákba az alsó tagozatosok
MTI/Koszticsák Szilárd

A digitális oktatás ebben a korosztályban volt a legkevésbé hatékony.

Hirdetés

Hirdetés

Az intézmények fertőtlenítése és a köznevelésben dolgozók nagy részének beoltása után – a rendelkezés értelmében – április 19-én reggel kinyitottak az óvodák és visszatértek a jelenléti oktatásba az alsó tagozatos diákok. Jellemzően szülők és idegenek nem léphetnek az épületekbe, érkezéskor testhőmérsékletet mérnek, a közös terekben kötelező a maszk viselése és előírják a rendszeres kézfertőtlenítést is.

Maruzsa Zoltán korábban elmondta, hogy a köznevelés fokozatos nyitásának érvei közé tartozik az is, hogy a március 8-tól nyitva lévő bölcsődék esetében jók a tapasztalatok, járványgócok nem alakultak ki. A jelenléti oktatás azért az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán kezdődik, mert a nyitási folyamattal egyre több szülő tér vissza a munkahelyre, amellyel a jelenleg gyermekfelügyeletet ellátó intézményekben is nő a gyermekek száma.

Az általános iskolák alsó tagozatán elinduló jelenléti oktatásról azt mondta: amellett, hogy a szaktanári rendszer hiánya miatt a tanulók egy osztályban vannak, jelentős érv az is, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban hatékony a legkevésbé. Emellett a gyermekek továbbra is kevésbé fogékonyak a vírusra, az adatok alapján az óvodás és alsó tagozatos gyermekeknél még alacsonyabb a fertőzés aránya: alsó tagozaton fele, harmada volt, mint a felső tagozaton - mondta, hozzáfűzve, hogy a középiskolákban a tavaly novemberi adatok szerint három-négyszeres volt a fertőzés aránya.

A köznevelésért felelős államtitkár kitért arra is, az oktatás-szervezés terén minden racionális, helyben megvalósítható megoldást, amely még biztonságosabbá teszi a jelenléti oktatást, meg lehet próbálni, de azt nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezzék az osztályokat, mert ahhoz kétszerannyi pedagógusra lenne szükség.

Beszélt arról is, hogy ha egy szülő nem akarja óvodába, vagy iskolába küldeni a gyermekét, arra lehetősége van, a távolmaradást az intézményvezetők engedélyezhetik. Az azonban nem várható el a pedagógusoktól, hogy a jelenléti oktatás mellett digitális oktatást is tartsanak, mert technikailag nem kivitelezhető – emelte ki.
jelenléti oktatás

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés