Hirdetés
Hirdetés

Egyre rosszabbul áll a koronavírus a magyarok ellen

| 2021. 05. 14. | 13:49:00
A regisztráltak száma alapján nem lehetetlen a hatmillió a kormányfő szerint.
Egyre rosszabbul áll a koronavírus a magyarok ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elérte a 4,5 milliót a Magyarországon beoltott magyar állampolgárok száma, közölte Orbán Viktor május 14-én, nem sokkal 11 óra után a Facebook-oldalán. A kormányfő reggel a Kossuth rádióban azt mondta, még májusban – egyesek szerint pünkösd környékén – elérheti az ötmilliót a beoltottak száma, ekkor lehet feloldani a esküvőkre, nagyobb rendezvényekre és a kijárási tilalomra vonatkozó korlátozásokat. Hozzátette: bizonyos tömegrendezvényeken azonban augusztus elejéig, közepéig nem lehet részt venni védettségi igazolvány nélkül. Közölte, a regisztráltak száma alapján nem lehetetlen, hogy a beoltottak száma eléri a hatmilliót, de csak az embereken múlik, egyéni döntésük és felelősségük, hogy beoltatják-e magukat.

Arról is beszámolt: a kormány vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoportjának jelentése szerint egy esetlegesen szükséges harmadik oltáshoz kellő oltóanyag „már a zsákban van”, így ha kell harmadik oltás, akkor ősszel és a jövő év első negyedévében ennek eleget tudnak tenni.

Bejelentette azt is: hétfőtől arra biztatják a Magyarországon kívül élő magyarokat „Tűzföldtől vagy Patagóniától Csíkszeredáig”, hogy ha szeretnék beoltatni magukat, akkor regisztráljanak Magyarországon, és megkaphatják az oltást. 

Orbán Viktor beszélt arról is: az ország biztonságérzetét növeli az, amit Karikó Katalin kutatóbiológustól, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójától hallott csütörtöki találkozójukon. A professzorasszony ugyanis biztosan állította, hogy a kutatócsoportjuk által kifejlesztett módszer alkalmassá teszi az emberiséget arra, hogy új vírusmutánsok megjelenésére gyorsan lehessen újabb válaszokat adni.

Hirdetés
Hirdetés