Íme, a 2021-es magyarérettségi témái + FRISSÍTVE

eduline.hu

2021.05.03. 09:37

Íme, a 2021-es magyarérettségi témái + FRISSÍTVE
Jókai Mór

Jókai, Kossuth és szakpszichológusi interjú.

Hirdetés

Hirdetés

A szövegértési feladatsor báziszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kell a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot – írja az eduline.hu

A gyakorlati szövegalkotás és az érvelés feladatban pedig két aktuális téma közül kell választaniuk egy szakpszichológusi interjú részlete vagy egy szövegrészlet alapján.

Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

A második rész

  • A diákok két feladat közül választhatnak: vagy egy megadott művet (egy 19. századi novellát) elemeznek különböző szempontok alapján, vagy két versről írnak összehasonlító elemzést.
  • Egy új szakkör elindításáról írhatnak hivatalos levelet vagy a társasjátékok mellett vagy ellen fogalmazhatnak meg érveket a magyarból középszinten írásbelizők.

Frissítés: Egy Mikszáth Kálmán-novellát, valamint egy Arany János- és egy Tóth Árpád-verset kaptak a magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázók. 

A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Mikszáth-novellát kell elemezniük. Az összehasonlító műelemzést választóknak egy nagyon ismert Arany János- és egy Tóth Árpád-verset kell elolvasniuk, majd összevetniük. Az elemzés szempontjainál a létösszegző művek motívumaira is ki kell térni az esszében a két költemény alapján.

Folyamatos tudósítás a 2021-es magyarérettségiről ITT

 

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés