Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Románia is a könnyítés útjára lépne

| 2021. 05. 04. | 15:11:00
Az idegenforgalmi szezon idejére realizálható a vendéglátóhelyek és tengerparti szállodák teljes nyitása.
Románia is a könnyítés útjára lépne
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egyes korlátozások alóli mentesség bevezetését helyezte kilátásba május 4-én Florin Citu miniszterelnök azok számára, akik beoltatják magukat a betegség ellen. A kormányfő szerint a legfertőzöttebb térségeknek számító nagyvárosokban az oltáskampány felpörgésével sikerült megfékezni a fertőzések terjedést. Példaként Kolozsvárt említette, ahol a (felnőtt) lakosság 34, illetve Bukarestet, ahol a lakosság 30 százaléka kapta már meg az oltás mindkét adagját. Citu szerint a nyitás június elsejére beígért megkezdése azon múlik: sikerül-e addig legalább ötmillió állampolgárt beoltani, ami a felnőtt lakosság 30 százalékának felel meg.

A hatóságok olyan könnyítéseket terveznek az idegenforgalmi szezon idejére, mint a maszkviselési kötelezettség feloldása a strandokon és hegyvidéki kirándulásokon, a vendéglátóhelyek és tengerparti szállodák teljes (kapacitásuk 100 százalékával történő) megnyitása a beoltott vendégek előtt. A kormányfő lehetségesnek nevezte a – jelenleg betiltott – rendezvények engedélyezését is az immunizált résztvevők számára, amennyiben a bukaresti és kolozsvári kísérleti színházi előadások és koncertek pozitív tapasztalatot hoznak. Citu szerint a maszkviselési kötelezettség feloldásával megvárnák augusztus elsejét, amikorra 60 százalékos átoltottságot remélnek elérni a felnőtt lakosság körében.

Korábban Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár is a 30 százalékos átoltottsági küszöb meghaladásától tette függővé a korlátozások feloldásának megkezdését, hozzátéve, hogy – miként a zárásról a fertőzöttségi ráta alapján döntöttek – a nyitás során is lehetnek regionális eltérések az átoltottsági ráta függvényében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés