Döntött az Alkotmánybíróság a védettségi igazolványról

MTI

2021.10.19. 13:21

Döntött az Alkotmánybíróság a védettségi igazolványról
A védettségi igazolvány

Súlyos alapjogsérelemre hivatkozva indult a vizsgálat.

Hirdetés

Hirdetés

Nem alkotmányellenesek a védettségi igazolvánnyal járó többletjogok – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) az október 19-én közzétett döntésében. 

Mint írják, a mintegy ezer indítványozó által támadott rendelkezések a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára – az azzal nem rendelkezőkéhez képest – többletjogosítványokat adtak. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos oltási program indulása nyomán védettségi igazolványra lettek jogosultak azok, akik a Covid-19 betegségből felgyógyultak vagy a Covid-19 elleni védőoltást megkapták. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a kormányrendelet alapján mentesültek egyes korlátozó intézkedések alól. Az indítványozók szerint a kormányrendelet kifogásolt rendelkezései hátrányosan, a diszkrimináció tilalmába ütköző módon különböztették meg azokat, akik az egészségügyi kockázatok miatt hozott döntésük nyomán nem kaphattak védettségi igazolványt. Ez pedig – az indítványozók szerint – súlyos alapjogsérelmet okozott számukra.

Az Ab megállapította, hogy az alaptörvény alapján veszélyhelyzet idején egyes alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy az alaptörvényben megállapított mértéken túl is korlátozható. Az Ab ennek alapján elfogadta a jogkorlátozás legitim céljaként a koronavírus-járvány leküzdését, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásainak csökkentését, a károk enyhítését. A jogalkotó pedig eleget tett az alaptörvényből fakadó azon kötelezettségének is, hogy a veszélyhelyzet alapjául szolgáló járványhelyzet változásával rendszeresen felülvizsgálja a korlátozó intézkedések szükségességét – állapították meg.

Az Ab vizsgálta azt is, hogy az egészségügyi önrendelkezési jogot sértik-e a támadott rendelkezések. Ezzel kapcsolatban azt állapította meg, hogy mivel az oltást a kormányrendelet nem tette kötelezővé, nincs érdemi összefüggés a támadott szabályozás és az emberi méltósághoz való jog, s azon belül az önrendelkezési jog között sem. Az Ab mindezek alapján az indítványokat elutasította.
Alkotmánybíróságjárványvédettségi igazolvány

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés