Omikron: a Modernánál későbbre vártak egy ennyire mutálódott koronavírust

Borsodihir.hu

2021.11.30. 11:23

Omikron: a Modernánál későbbre vártak egy ennyire mutálódott koronavírust
Harminckét változás a tüskefehérjében (Illusztráció: Freepik)

Egy-két évvel később számítottak egy ennyire mutálódott vírusra.

Hirdetés

Hirdetés

A november 29-i CNBC-interjúban még csak arról beszélt a Moderna vezére, hogy a most elérhető vakcinák kevésbé lehetnek hatékonyak a koronavírus omikron variánsával szemben, de a mértékre még nem tett jelzést. Egy egy nappal későbbi Financial Times-interjúban viszont már egyenesen úgy fogalmazott, hogy „jelentősen csökken” a hatékonyság, mert annyira sok mutációt mutat a variáns a tüskefehérjében. Erre a kifejezésre beszakadtak a nemzetközi pénz- és tőkepiacok a Portfolio cikke szerint.

Stephane Bancel a lapnak azt mondta, az omikronban nem 32, hanem 50 mutáció van és ebből 32 mutatkozik a tüskefehérjén, ami a vírus fő támadási felülete az egészséges emberi sejtekkel szemben. Ezért csökken jelentősen a vakcinahatékonyság. A legtöbb tudós arra számított – fogalmazott a Moderna igazgatója –, hogy még legalább 1-2 évig nem fog megjelenni egy ennyire magas számú mutációt tartalmazó variáns, de „sajnos tévedtek”. Azt mondta, az összes általa megkérdezett szakértő véleménye az, hogy jelentős esés lesz a már használt vakcinák hatékonyságában. 

A Modernánál két hét múlva látnak tisztábban az adatok tükrében, s azután 60-90 nap kell ahhoz, hogy az omikron sokféle mutációjához megfelelő vakcinát tudjanak kifejleszteni (a Pfizernek 100 nap kell mindehhez).
koronavírusModernaomikron

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés