Hirdetés
Hirdetés

Sztrájkot hirdetett meg a szakszervezet

| 2022. 01. 14. | 12:46:00
A pedagógusokat védenék.
Sztrájkot hirdetett meg a szakszervezet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdjenek el készülni a január 31-ig figyelmeztető sztrájkra – ezt kérték az iskolákban dolgozóktól január 13-án a tanári szakszervezetek, miután ismét sikertelenül tárgyaltak a kormánnyal a követeléseikről – számolt be az esetről az eduline.hu.

A két nagy pedagógus-szakszervezet 4+1 pontban foglalta össze, mit szeretnének elérni – ezekről a pontokról tárgyalnak hónapok óta a kormánnyal, egyelőre sikertelenül.

A pedagógus-illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen!

Ennek összege idén már 200 ezer forint, míg az évek óta változatlan vetítési alap 101 500 forint. Ha erre a követelésre rábólintana a kormány (amire elég kevés esély van), a legtöbb fokozatban több mint 100-200 ezer forinttal ugranának meg az alapbérek. 

Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!

A szakszervezetek szerint szintén fontos követelés, többek között a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket érinti, akiknek a tanárhiány miatt egyre több feladatuk van.

A pedagógus esetében az oktatással lekötött munkaidő 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen

A heti óraszámokról régóta megy a vita, leginkább az „ingyen helyettesítések” miatt.

A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók.

Az ötödik követelés az állami iskolákban dolgozók kötelező oltásával foglalkozik. A szakszervezetek szerint az erről szóló rendelet „káoszba taszította” az iskolákat, még tovább súlyosbítva a tanárhiányt.

Hirdetés
Hirdetés