Hirdetés

Büntetésre számíthatnak azok a sportolók, akik támogatják Oroszországot

MTI

2022.05.20. 17:12

Büntetésre számíthatnak azok a sportolók, akik támogatják Oroszországot
Thomas Bach (Fotó: NOB)

Thomas Bach NOB-elnök közölte.

Hirdetés

Hirdetés

Szankciókra számíthatnak azok a sportolók vagy sportági tisztviselők, akik kifejezik támogatásukat az Ukrajnában háborúzó oroszok mellett - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Thomas Bach a NOB 139. ülésén üdvözölte a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnek (FINA) Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszóra, illetve a Nemzetközi Torna Szövetségnek (FIG) Ivan Kuljakra kiszabott büntetését. Mindkét eltiltott sportoló az orosz háborúpárti szimbólumnak számító Z betűt viselte.

Kitért rá, az általa nem szankcióknak, hanem óvintézkedéseknek nevezett lépések szükségesek voltak, mivel az orosz és fehérorosz sportolók biztonsága "nem lenne garantálható a számos országban tapasztalható mély orosz- és fehérorosz-ellenes érzések" miatt.

Ugyanakkor megvédte azt a döntést, hogy a NOB nem tiltotta el két orosz tagját, a 39 éves, kétszeres olimpiai és sokszoros világ- és Európa-bajnok rúdugró Jelena Iszinbajevát, valamint az egykori teniszező és edző, 74 esztendős Samil Tarpiscsevet - előbbi 2016, utóbbi 1994 óta tagja a szervezetnek.

Megemlítette egyúttal: a NOB tagjai elsősorban nem országuk képviselői a szervezetben, hanem a NOB képviselői hazájukban.

háborúNOBorosz-ukrán válság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés