Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rák és az arzénos víz összefüggését kutatták

| 2022. 10. 05. | 13:25:00
Magyarországon nemrég még több mint másfél millióan használták a határértéket meghaladó vizet. 
A rák és az arzénos víz összefüggését kutatták
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vezetékes ivóvíz arzénkoncentrációjának csökkentésével kevesebb daganatos megbetegedés és iszkémiás szívbetegség miatti halálozás várható Magyarországon; a kutatásról a közelmúltban az egyik legrangosabb nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg publikáció – írja az Unideb.hu.

Az egyetemi portál cikke szerint Magyarországon a 2000-es évek elején a lakosság jelentős része fogyasztott olyan vezetékes ivóvizet, amelyben a geológiai eredetű arzénkoncentrációja meghaladta a 10 mikrogramm/liter határértéket. Számos vizsgálat igazolta, hogy az ilyen ivóvizet fogyasztóknál emelkedik a bőr-, a tüdő-, és a húgyhólyagrákos esetek száma és az iszkémiás szívbetegség miatti halálozás kockázata. Ezért indították el az országos Ivóvízminőség Javító Programot 2007-ben. A hazai vízművek olyan technológia fejlesztéseket hajtottak végre, melyek 10 mikrogramm/liter alatti arzén koncentrációt biztosítottak a vezetékes ivóvízben.  

Pál László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézet adjunktusa elmondta: vizsgálatuk szerint évente 14 fővel csökkenhet a bőr-, 11-108 fővel a tüdő-, 11-103 fővel a húgyhólyagdaganatos megbetegedések száma és 89 lehet az évente megelőzött iszkémiás szívbetegség miatti halálesetek száma (ezt populációs alapú kvantitatív kockázatbecsléssel számították ki). A szakemberek azt is kimutatták, hogy az elkerült egészségkárosodásokból származó gazdasági haszon évente várhatóan 445-947 millió euró.

Sándor János, a népegészség- és járványtani intézet igazgatója kiemelte: nagyon fontos lenne, hogy az emberek egészségét potenciálisan javító, de nem közvetlenül az egészségügyi szolgáltatásokat fejlesztő programoknál az egészségnyereséget is mutassák be.

További részletek a cikkben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés