Hirdetés

A rák és az arzénos víz összefüggését kutatták

Borsodihir.hu

2022.10.05. 11:25

A rák és az arzénos víz összefüggését kutatták
Jobban be kellene mutatni az egészségnyereségeket (Fotó: Unideb.hu)

Magyarországon nemrég még több mint másfél millióan használták a határértéket meghaladó vizet. 

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vezetékes ivóvíz arzénkoncentrációjának csökkentésével kevesebb daganatos megbetegedés és iszkémiás szívbetegség miatti halálozás várható Magyarországon; a kutatásról a közelmúltban az egyik legrangosabb nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg publikáció – írja az Unideb.hu.

Az egyetemi portál cikke szerint Magyarországon a 2000-es évek elején a lakosság jelentős része fogyasztott olyan vezetékes ivóvizet, amelyben a geológiai eredetű arzénkoncentrációja meghaladta a 10 mikrogramm/liter határértéket. Számos vizsgálat igazolta, hogy az ilyen ivóvizet fogyasztóknál emelkedik a bőr-, a tüdő-, és a húgyhólyagrákos esetek száma és az iszkémiás szívbetegség miatti halálozás kockázata. Ezért indították el az országos Ivóvízminőség Javító Programot 2007-ben. A hazai vízművek olyan technológia fejlesztéseket hajtottak végre, melyek 10 mikrogramm/liter alatti arzén koncentrációt biztosítottak a vezetékes ivóvízben.  

A kivitelezés 2012 után jelentősen felgyorsult, és a határértéket meghaladó arzénkoncentrációjú ivóvizet fogyasztók száma több mint másfél millióról mintegy 44 ezerre csökkent 2017-re. Arról azonban, hogy a fejlesztéseknek milyen egészségi hatásai voltak, nem készült felmérés, ezért a Debreceni Egyetem szakemberei úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, hogy a legfeljebb 10 mikrogramm/liter arzéntartalmú ivóvíz biztosítása milyen mértékben javíthatja a magyar lakosság egészségi állapotát és járt-e gazdasági haszonnal. 

Pál László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézet adjunktusa elmondta: vizsgálatuk szerint évente 14 fővel csökkenhet a bőr-, 11-108 fővel a tüdő-, 11-103 fővel a húgyhólyagdaganatos megbetegedések száma és 89 lehet az évente megelőzött iszkémiás szívbetegség miatti halálesetek száma (ezt populációs alapú kvantitatív kockázatbecsléssel számították ki). A szakemberek azt is kimutatták, hogy az elkerült egészségkárosodásokból származó gazdasági haszon évente várhatóan 445-947 millió euró.

Sándor János, a népegészség- és járványtani intézet igazgatója kiemelte: nagyon fontos lenne, hogy az emberek egészségét potenciálisan javító, de nem közvetlenül az egészségügyi szolgáltatásokat fejlesztő programoknál az egészségnyereséget is mutassák be.

További részletek a cikkben.

kutatásivóvízDebreceni Egyetemarzén

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés