Hirdetés

Hirdetés

Medgyessy Péter, akit a siker és a bukás is hamar utolért, nyolcvanéves

MTI, Wikipedia, Cívishír

2022.10.19. 11:05

Medgyessy Péter, akit a siker és a bukás is hamar utolért, nyolcvanéves
Medgyessy Péter (Fotó. mti)

Pártállami ügynökből miniszterelnök lett. Gyurcsány volt a veszte.

Hirdetés

Október 19-én ünnepli 80. születésnapját Medgyessy Péter volt miniszterelnök. 1942. október 19-én született Budapesten. Édesapja, Medgyessy Béla minisztériumi osztályvezetőként is; édesanyja, Szolga Ibolya tolmácsként dolgozott. Diplomáját 1966-ban szerezte meg a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, de már egyetemista korában belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba (MSZMP).

Felfelé ívelő karrier

1982-ig a Pénzügyminisztériumban dolgozott különböző vezető beosztásokban. Karrierje továbbra is felívelőben volt: 1982 és 1986 között pénzügyminiszter-helyettes, majd 1986/1987-ben pénzügyminiszter lett a Lázár- és a Grósz-kormányban, majd 1990-ig a Németh-kormányban a minisztertanács gazdasági ügyekkel megbízott elnökhelyetteseként tevékenykedett. Szerepet vállalt az adórendszer modernizálásában. 1987 és 1989 között az MSZMP KB tagja volt. Az MSZMP 1989-es megszűnése után nem lépett be az MSZP-be.

Siker 2002-ben

Bár nem volt a párt tagja, az MSZP őt tette meg miniszterelnök-jelöltjének 2002-ben. Miután a párt megnyerte a parlamenti választást, 2002. május 27-én az Országgyűlés őt választotta miniszterelnökének. Mivel 2002-ben az MSZP a Jóléti rendszerváltás programjával nyert, Medgyessy – addig szokatlan módon – az ígéretek betartása mellett döntött. Kormánya meghirdette a Száznapos programot, amellyel átlagosan 50 százalékkal emelte a közalkalmazottak bérét, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri 19 ezer forintos pótlékot adott. Népszerűségi indexe ekkor volt a legmagasabb. Ennek hatására egy második száznapos programot indított hasonló jóléti intézkedésekkel. A közgazdászok utólag ennek az osztogató politikának a számlájára írták a gazdasági mutatók romlását és az euróövezethez csatlakozásunk elhalasztását.

A bukás

Az ügynökbotrányt még sikeresen átvészelte – először tagadta, hogy D-209-es kódszámú III/II-es ügynök volt a nyolcvanas években, később azonban elismerte a múltját –, de a 2004-es parlamenti választások kudarca már a bársonyszékébe került. Az MSZP a sportminisztere, Gyurcsány Ferenc mögé állt be, akit a koalíciós partner, az SZDSZ is támogatott. Gyurcsány felajánlott neki egy befutó helyet az MSZP országos listáján, amit nem fogadott el. A 2006-os országgyűlési választáson nem indult képviselőjelöltként sem, így az aktív politizálástól visszavonult. Utazó nagykövetként nemzetközi konferenciákon, személyes egyeztetéseken kellett korteskednie magyarországi befektetések mellett. Megbízatása csak 2008 májusáig tartott, vélhetően azért, mert több aktuálpolitikai kérdésben is bírálta Gyurcsány Ferencet.

2002. december 1.  (Fotó: mti)

Bakik és a koccintás

Gyenge szónoki képességei és beszédstílusa miatt a sajtó egyik elsődleges humorforrása volt kormányzása idején. Hibáiból és rossz megfogalmazásaiból könyvet is kiadtak Medgyessyzmusok címmel. Akkor is a támadások kereszttüzébe került, amikor 2002. december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén, Erdély elcsatolása évfordulóján a budapesti Kempinski Hotelben kedélyesen, pezsgővel koccintott román kollégájával, Adrian Năstaséval. Az ünneplők között volt többek között Göncz Árpád volt államfő és Kovács László akkori külügyminiszter.

Kétszer nősült

Első felesége Dvorszky Ildikó a divatszakmában dolgozik. 23 éven keresztül éltek házasságban, két közös gyermekük (Gergely és Ildikó) született. Második, jelenlegi felesége Csaplár Katalin. Közös gyermekük nem született. Medgyessy nevelt lánya Tornóczky Anita, aki jelenlegi feleségének első házasságából született lánya, a TV2 volt műsorvezetője.

MSZPminiszterelnökkormányfő

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés