Hirdetés
Hirdetés

Olajársapka: magyar sikerről írt a külügyminiszter

| 2022. 10. 05. | 10:31:00
A szankciók alól kivételt kap a nukleáris energia.
Olajársapka: magyar sikerről írt a külügyminiszter
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Magyarország keményen tárgyalt és elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem és a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia is” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, miután október 4-én este véget ért Brüsszelben az állandó képviselők tanácsának ülése.

A külügyminiszter ismertetése szerint az ülésen ismételten a szankciók voltak napirenden. Ahogy már sokszor elmondtuk, a magyar kormány ezúttal sem támogatott olyan szankciós intézkedéseket, melyek kárt okoztak volna Magyarországnak, a magyar embereknek – hangsúlyozta.

„Elértük, hogy a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia, így ezek a szankciók nem vonatkoznak az új paksi atomerőmű építésére sem. Mint ahogyan nem került a listára egyetlen olyan intézmény sem, amely a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés szempontjából fontos lenne – írta a miniszter.

A Hírado.hu arról ír, hogy az ukrajnai háború fejleményei nyomán az Európai Unió területén belül is áramkimaradásokra és egyéb veszélyhelyzetekre készül a tél folyamán az Európai Bizottság. Janez Lenarčič humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős EU-biztos elmondta: ha egyidejűleg nagyszámú országot sújtana áramhiány, úgy az Európai Bizottság stratégiai tartalékából lehetne fedezni a szükségleteket. A stratégiai tartalékból nemcsak a hiányzó energiát lehetne pótolni – folytatta –, ide tartoznak az olyan, válsághelyzetekben nagy segítséget jelentő, fontos eszközök, mint generátorok, vízszivattyúk, egészségügyi felszerelések vagy gyógyszerek.

Hirdetés
Hirdetés