Hirdetés

Hirdetés

PSZ: vissza a sztrájkjogot!

MTI

2022.10.22. 11:05

PSZ: vissza a sztrájkjogot!
(Fotó: Pedagógusok Szakszervezete/Facebook)

Önálló oktatási minisztériumot szeretnének.

Hirdetés

A követeléseiket összefoglaló közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a hétvégi hajdúszoboszlói kongresszusukon. Az Összefogunk, folytatjuk, nem félünk! című dokumentum szerint a PSZ egyebek mellett követeli, hogy a kormány és a parlament „állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”. Ismételten követelik, hogy a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része.

Önálló oktatási minisztérium kell – szögezték le. Követeléseik között szerepel, hogy a miniszterelnök nevezzen ki olyan, „az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről”.

A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a PSZ követeléseinek része.

HajdúszoboszlóPSZ sztrájk

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés