Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

PSZ: vissza a sztrájkjogot!

| 2022. 10. 22. | 13:05:00
Önálló oktatási minisztériumot szeretnének.
PSZ: vissza a sztrájkjogot!
Hirdetés
Hirdetés

A követeléseiket összefoglaló közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a hétvégi hajdúszoboszlói kongresszusukon. Az Összefogunk, folytatjuk, nem félünk! című dokumentum szerint a PSZ egyebek mellett követeli, hogy a kormány és a parlament „állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”. Ismételten követelik, hogy a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része.

Önálló oktatási minisztérium kell – szögezték le. Követeléseik között szerepel, hogy a miniszterelnök nevezzen ki olyan, „az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről”.

A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a PSZ követeléseinek része.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés