Hirdetés
Hirdetés

Herszon már nem az oroszoké!

| 2022. 11. 09. | 19:15:00
A katonáik életét védik a döntéssel, indokolt Szurovikin tábornok.
Herszon már nem az oroszoké!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az orosz erőknek a Dnyeper folyó bal partjára való visszavonását rendelte el november 9-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A csapatok visszavonását Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajnában harcoló orosz haderő parancsnoka javasolta, amit az élőerő megóvásának szándékával indokolt. Herszon megye Moszkva által kinevezett hatóságai szerdán közölték, hogy a Dnyeper jobb partjáról mintegy 80 ezer civilt evakuáltak – írja az MTI.

A BBC a lépésről úgy számolt be: Oroszország megkezdte a csapatai kivonását a háború elején, azaz februárban megszállt dél-ukrajnai régióközpontból, Herszonból.

Közben a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében környezeti problémák vannak a spontán eltemetett helyi lakosok és a temetetlen orosz katonák maradványai miatt, amelyek már megfertőzték az ivóvizet – közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója a Facebookon. „A luhanszki régiót a csataterek nagy orosz temetővé változtatják” – fogalmazott. Hozzátette, a megye ökológiáját veszélyezteti a nagyszámú, hevenyészve elföldelt elhunyt és a harcokban meghalt orosz katonák maradványai; az ukrán erők által felszabadított területeken átmenetileg hűtőkbe gyűjtik össze az orosz katonák holttesteit, a tetemek sorsáról később döntenek.

Hirdetés
Hirdetés