Maradona Nápolyban nyert bebocsátást az istenek közé. Majd a pokolba is...

BeA

2020.11.26. 13:54

Maradona Nápolyban nyert bebocsátást az istenek közé. Majd a pokolba is...
Maradonát ez fogadta, amikor pályára lépett a San Paolo stadionban

Róla neveznék el San Paolót.

Hirdetés

Háromnapos nemzeti gyász kezdődött Argentínában, miután Maradona szerdán 60 éves korában szívrohamban elhunyt. Minden idők legjobb labdarúgóját a Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozzák fel. Európában a legtöbben Nápolyban siratják.

Nápoly polgármestere csütörtökre gyásznapot hirdetett. Luigi de Magistris egyúttal javasolta, hogy a Stadio San Paolót, az FC Napoli otthonát Maradonáról nevezzék el. Az argentin zseni 1984 és 1991 között játszott Nápolyban. A Barcelona világrekordot jelentő összegért adta el az akkor olasz kiscsapatnak számító SSC Napolinak, az emberek az utcán gyűjtötték a pénzt, hogy összedobják az átigazoláshoz szükséges hiányzó összeget. Hatvanezer ember üdvözölte, amikor hivatalosan bemutatták a San Paolóban.

A Napoli történetének első bajnoki címe volt az 1987-es, emiatt Maradonát azóta hatalmas kultusz övezi a városban. Még azt is elérte, hogy az 1990-es világbajnoki elődöntőben, Nápolyban a közönség Argentínának szurkoljon Olaszország ellenében! Maradona azt kérte a nápolyiaktól, hogy inkább nápolyiak legyenek, mint olaszok, mert az északi olaszok idegeneknek tekintik őket. Az argentinok tizenegyespárbajban nyertek. Nápolyban isten maradt, de Itália többi része gyűlölte.

Naggyá tette Nápolyt, és fordítva, majd ugyanitt kezdődött meg a hanyatlása is. Az 1986-os világbajnoki győzelem után elfogadta a camorra akkori főnökének, Carmine Giulianónak a közeledését. Később a rendőrség több mint hetven fotóval bizonyította Maradona és a maffia kapcsolatát. Esküvőkön, keresztelőkön, születésnapokon vett részt a hírhedt bűnszervezet, a Giuliano-klán tagjaival. Az 1990-es olasz-argentin miatt pedig már nem hunyt szemet neki a rendőrség és a sajtó.

Nápolyban mindenhol jelen volt a drog, én pedig egyre többet akartam belőle – vallott később a függőségéről. 1991-ben, Bariban pozitív doppingmintát produkált kokainfogyasztás miatt, 15 hónapos eltiltást kapott. Soha nem játszott többé Nápolyban, ahol istenként tekintettek rá. Hét idénye alatt 259 mérkőzésen 115 gólt lőtt, két olasz bajnoki címet, olasz kupát, valamint UEFA-kupát nyert.

labdarúgásMaradona

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés