Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új horvát edző a Honvéd élén

| 2022. 12. 15. | 15:08:00
XXX
Új horvát edző a Honvéd élén
Hirdetés
Hirdetés

Kicsoda Dean Klafuric?

Dean Klafuric egy horvát származású futballedző, aki Horvátországban kezdte edzői pályafutását. A karrierjének egyik fontos állomása az volt, amikor éveken át a horvát női nemzeti válogatottat irányította. Innen aztán kalandos útja volt, hiszen volt a Dinamo Zagreb utánpótlásedzője és segédedzője is, majd 2017-től kezdve nagyjából minden évben csapatot váltott. Karrierje beindulhatott volna Lengyelországban, de nem volt igazán sokáig a Legia Warsaw edzője. Utoljára 2021-ben a Slaven Belupónál dolgozott, innen váltott jelenlegi munkahelyére, amely nem más, mint a magyar labdarúgó bajnokságban szereplő Budapest Honvéd, ahol Tam Courtsot váltotta. 

Dean Klafuric és a Honvéd története

A Budapest Honvéd nem is olyan régen jelentette be, hogy közös megegyezéssel felbontották Tam Courts szerződését, aki egyébként épp csak 2022. nyarán érkezett Budapestre. A skót Courts összesen 12 bajnoki meccsen és két kupameccsen irányította a Honvéd csapatát, felemás mérleggel. 5 győzelem mellett 5 vereség és négy döntetlen a mérlege, ami nem egy meggyőző eredmény. Azért a szerződés felbontásáról szóló közleményben a Honvéd megemlítette azt is, hogy Courtsnak nagy szerepe volt néhány utánpótlásjátékos beépítésében a felnőttcsapatba.

Nem sokkal ezután jött a hír, amely szerint a budapesti alakulat új edzőjeként Dean Klafuricot nevezi ki. Ahogy fentebb említettük már, az 50 éves szakembernek komoly tapasztalata van, hiszen edzette a Dinamo Zagreb U15, U17 és U19 csapatait is és nagy szerepe volt abban, hogy a Dinamo 2016-ban megnyert hazájában szinte mindent, amit lehetett. De dolgozott Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is, és feltűnt már Cipruson is. 

A Honvéd helyzete

A Budapest Honvéd csapatának nagyon nagy szüksége van már egy kis vérfrissítésre, ugyanis a csapat a magyar bajnokság közel féltávjánál az életben maradásért, a bentmaradásért küzd. Jelenleg a 11. Helyen állnak a 12 csapatos ligában, úgy, hogy 16 meccsükből mindössze négyet voltak képesek megnyerni négy döntetlen és 8 vereség mellett. Majdnem ők rúgták a legkevesebb gólt az egész ligában, szám szerint 16-ot, miközben 27 gólt is kaptak. Ez utóbbi számmal egyébként annyira nem lógnak ki a többi csapat közül. 

A Honvédnál nem csak az edzőt változtatták meg, hanem a vezetői struktúrát is átalakítják, hiszen 2022. novemberében az ügyvezetőt is menesztették. Kun Gábor még 2019-ben érkezett a csapathoz, tehát közel négy éven át vezette a csapatot, bár ezen négy év alatt az egyetlen komoly eredmény egy Magyar Kupa győzelem volt. Az elmúlt időszakban éppen csak bent tudott maradni a csapat a bajnokságban, nem csoda, hogy a mostani szezonban is a legtöbb fogadóiroda őket látja a legvalószínűbb kiesőnek. Mendelényi Dávid társtulajdonos jelentette be, hogy ügyvezetőt is váltani fognak, kiemelve azt, hogy Kun Gábor nagyon sokat tett azért, hogy a Honvéd sikeresen túljusson a Covid-válságon és az energiaválságon is.

Kun Gábor utódja a kizárólag névrokon Kun Gergely veszi majd át és a tulajdonosok szerint vele együtt és Klafiruc érkezésével új alapokra kerülhet a Honvéd és a bajnokság következő fordulóiban megindulhat végre felfelé a budapesti alakulat. Rájuk fog férni, hiszen az eddigi meccsek alapján a leggyengébb hazai teljesítményt is a kispestiek nyújtották, de a második legkevesebb gólt is ők rúgták, hogy arról ne is beszéljünk, hogy vendégként sem tudtak igazán sokat letenni az asztalra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés