Hirdetés

Amikor minden az illatos barackról szól

Szabolcsihír

2018.06.22. 08:10

Amikor minden az illatos barackról szól
A rendezvény főszereplője, a Illusztráció: pixabay.com

Idén is lesz Gönci Barack Vigasság.

Hirdetés

Hogy miért ragaszkodunk ennyire a gönci barackhoz? Ebben a térségben születtünk és ugyan voltak kitérőink, de ide tértünk vissza felnőttként, a vidék nyugalma újra elvarázsolt minket. Itt éljük álmainkat és itt kamatoztatjuk a máshol megszerzett tapasztalatainkat- fogalmazott a Gönci Barack Vigasság főszervezője, Czakó Mónika.

Július első hétvégéjén immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot. A Zemplén kapujában ilyenkor minden a barackról szól, a Boldogkői vár, a Bestillo Pálinkaház és Terra-Boldogkő Látványpince is mámorító gyümölcsillattal telik meg.

"Van egy csodálatos gönci barack-ültetvényünk és egy pálinkafőzdénk, ahol a hagyományos gönci barackpálinkán túl készítünk többek között málnát, szilvát, piros vilmoskörtét és a paletta folyamatosan nő. A szívünk csücske természetesen a térség kincse, a gönci barack" - mesélte a Bestillo Pálinkaházban Czakó Mónkai, a Gönci Barack Vigasság megálmodója..

Szeretnék, ha évről évre egyre többen ismernék meg ezt a zamatos gyümölcsöt, az ebből készült ínycsiklandozó ételeket, a pálinkát, az egész tájat, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, Göncöt, Boldogkőváralját, minden csodát, ami ebben a területben lakozik. Ezért hívtuk életre 2012-ben a Gönci Barack Vigasságot és ezért ünnepeljük idén is együtt július 6-7-én Boldogkőváralján a mennyei gönci kajszit.

Az abaúji kistérség területe megannyi csodát rejt magában, még esőben is lélegzetelállító a dimbes-dombos vidék, a felhőkbe burkolózó Boldogkői vár, melyről impozáns látvány nyílik a gönci barackültetvényekre. A zempléni térség folyamatosan fejlődik. Ez az itt élők a hitének és alázatának köszönhető - vallják az abaújiak.

Czakó Mónika párja, Czakó Gábor a Bestillo Pálinkák "atyja", hirtelen csöppent bele ebbe a világba, ami azonnal magával ragadta.

A környéket egyre több turista látogatja, sokan kíváncsiak a barackfavirágzásra, tavaly több mint 70 ezren látogatták meg a Boldogkői várat.

Ez a vidék nem csak a barackról híres:

itt található a vizsolyi Biblia, az országos Kéktúra egyik szakasza, átszeli a térséget a Hernád, mely az evezés Mekkája, sőt Tokaj is mindössze 35 kilométerre található. És akkor még nem beszéltünk az encsi Anyukám Mondta étteremről, mely ország-és világszerte

ismert és elismert gasztronómiai „zarándokhely”.

Már a Vigasság kezdete óta van egy állandó partnere a rendezvénynek az Anyukám Mondta. A Dudás testvérpár helyi alapanyagokból készít világhírűt, olyat, amitől mindenki elalél.

A Vigasságon a barackot valamilyen formában minden fogásukba beépítik, érdemes lesz megkóstolni.

Idén először partnerünk a Stílusos Vidéki Éttermiség, így az encsi étterem mellett Boldogkőváraljára érkezik több izgalmas vidéki étterem is – folytatta a szervező.

És hogy mit tartogat magában a Gönci Barack Vigasság? Lesz pálinkafelismerő verseny, főzdelátogatás, pálinkakóstolás, kemenceizzítás, sütemények, barackos finomságok: szörp, lekvár, méz, rétes, fánk és különleges gönci barackos ételek. Valamint természetesen gyermekprogramok és egy kis zenés, táncos körítés. Fellép Gájer Bálint, a Blahalouisiana, a Magashegyi Underground és Hobo is az együttesével.

Aki pedig a környéken szeretné kipihenni a fáradalmakat, azt családias fogadók, hangulatos vendégházak várják Boldogkőváraljától Tállyán át Telkibányáig.

Érdemes lesz tehát július 6-7-én az abaúji térségbe látogatni és bepillantani az eredetvédett gönci kajszibarack ünnepére, tenni egy sétát a híres, sziklára épített Boldogkői várba, belekortyolni az eredeti gönci barackpálinkába és beszívni a friss, vidéki levegőt.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés