Hirdetés
Hirdetés

Egy magyar házaspár csinált csodát Amerikának

| 2016. 08. 11. | 13:42:00
Ódákat zeng a Károlyi házaspárról az amerikai sajtó.
Egy magyar házaspár csinált csodát Amerikának
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világbajnok és címvédő amerikaiak nyerték nagy fölénnyel a női tornászok csapatversenyét a riói olimpia keddi versenynapján. A második helyen az oroszok, a harmadikon pedig a kínaiak végeztek.

Az amerikai győzelem a magyaroké is, hiszen a sikerben oroszlánrészt vállalt a 73 éves Károlyi Márta, az amerikai válogatott szakvezetője, illetve a válogatott szakmai igazgatója, Károlyi Béla, és ezt az amerikai sajtó sem hallgatja el! Az ESPN sportcsatorna külön adást szentelt a nagyszerű győzelemnek, kiemelve az Erdélyből származó edzők érdemeit, akik „minden idők legjobb női válogatottját” hozták össze az Egyesült Államoknak.

Károlyi Márta és az olimpiai bajnok amerikai csapat Rióban

A csatorna felidézi, hogy a székelyudvarhelyi születésű Károlyi Márta (szül: Erőss Márta) és férje, a kolozsvárról származó Károlyi Béla volt a felfedezője, edzője és mentora minden idők legnagyobb tornászának, a román Nadia Comanecinek, aki a sportág történetében először, az 1976-os montreali olimpián maximális pontszámot kapott a talajgyakorlatára.

A Károlyi házaspár a Ceausescu-diktatúra elől menekülve 1981-be disszidált az Egyesült Államokba, ahol eleinte fizikai munkát végeztek a megélhetésért. A világ legsikeresebb edzője és felesége azonban hamar megértésre talált az amerikai szövetségben, és programjuk révén elindult az amerikai torna felemelkedése. Soha senki nem volt akkora hatással a tornasportra, mint ők ketten

Mindig egy lépéssel a világ előtt járni

- fogalmazta meg sikerének titkát Károlyi Béla, aki már nem vesz részt a napi edzésmunkában, de felügyeli azt.

A Károlyi házaspárnak köszönhetően a torna nemzeti ügy lett az Egyesült Államokban, ahol a nagy tornászversenyek tévéközvetítéseinek nézettsége az amerikafociéval vetekszik.

Károlyiék Texasban élnek a 800 hektáros farmjukon, ott rendezték be az amerikai válogatott edzőtáborát, és ahol hobbiból gímszarvasokat tenyésztenek.

Hirdetés
Hirdetés