Tour de Hongrie: a kerékpársport ünnepe Borsodban is

MTI

2019.06.06. 18:25

Tour de Hongrie: a kerékpársport ünnepe Borsodban is

Hajdúszoboszló, Miskolc és Kazincbarcika is az útvonalon.

A hazai szövetség elnöke szerint a sportág magyar zászlóshajója a június 11-én rajtoló Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

A hatnapos viadal csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Princzinger Péter hangsúlyozta: a kerékpársportban rettenetesen nehéz újraindítani valamit, ha megszakad a folytonosság. Emlékeztetett rá: a Tour de Hongrie rendezése az 1925-ös első alkalom után többször is szünetelt, ám mostanra Magyarországon széles körben elfogadott és elismert esemény lett, és külföldön is egyre nagyobb nevet vív ki magának.

– A kerékpársport ünnepe a Tour de Hongrie, nincs szégyenkezni valónk a hasonló kategóriájú külföldi versenyekkel összehasonlítva– mondta. – És hogy milyen lenne a sportágunk a magyar körverseny nélkül? Mint a labdarúgás az NB I vagy a Bajnokok Ligája nélkül. A zászlóshajó hiányozna a magyar kerékpársportból, amely által számos ajtó nyílik meg.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte, hogy a viadal 2015-ben indult újra, és ami akkor lehetetlen vállalkozásnak tűnt, ma már természetes: évről évre megrendezik a Tour de Hongrie-t, amely négy év alatt rendkívül komoly versennyé nőtte ki magát.

Kiemelte: tavaly 195 országban közvetítették, egyre komolyabb csapatok és szponzorok szálltak be, idén pedig már sokkal több város szeretett volna rajt- vagy célhelyszín lenni, mint amennyire a hat szakasz lehetőséget biztosít. – A városvezetők is ráébredtek, hogy nagy lehetőség ez a verseny, amely az egész magyar kerékpársportnak új lendületet adott – fogalmazott a kormánybiztos.

– A Tour de Hongrie egyik fantasztikus következménye az is, hogy jövőre Magyarországról rajtol a Giro d'Italia. Meggyőződésem, hogy ha az elmúlt években nem tudtuk volna ilyen színvonalasan megrendezni a magyar körversenyt, semmi esély nem lett volna a Giro ideérkezésének – mondta. Hozzátette: reméli, hogy a 2020-as Grande Partenzán ("nagy rajton") – Bodrogi László után újra – lesznek magyar bringások.

Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke elmondta, speciális GPS-megoldásnak köszönhetően a viadal honlapján követni lehet, hogy a karavánhoz tartozó melyik autó merre jár. Megemlítette: a három hegyi szakaszhoz amatőr túrák kapcsolódnak majd ingyenes nevezéssel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a kommentátorok munkáját segítik azzal, hogy felkészítik őket az érintett tájak nevezetességeiből. A viadalról az M4 Sport élőben tudósít, az Eurosport beszámolói pedig legalább 150 ország nézőihez juttatják el a magyar körversenyt.

 Bemutatták a verseny megkülönböztető mezeit: az összetett legjobbját a sárga, a pontverseny első helyezettjét a zöld, a legkiválóbb hegyimenőt a piros, míg az összetettben legelőkelőbb pozíciót elfoglaló legjobb magyar versenyzőt a fehér trikó illeti.

A 40. Tour de Hongrie kedden siófoki prológgal kezdődik, és vasárnap székesfehérvári befutóval zárul. A nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő, 2.1-es kategóriájú viadalon 19 csapat 132 kerékpárosa vág neki a 890 kilométeres össztávnak.
Tour de Hongrie

Szóljon hozzá!

Hirdetés