Hirdetés

Rasovszky Kristóf világbajnok! És micsoda férfi!

MTI, atv.hu

2019.07.13. 16:56

Rasovszky Kristóf világbajnok! És micsoda férfi!

A világbajnok úszó más nyakába akasztotta az érmét.

Hirdetés

Hirdetés

Rasovszky Kristóf aranyérmet szerzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság szombati napján. A szám Európa-bajnoka 53:22.1 perces idővel diadalmaskodott, míg Székelyi Dániel 53:34.4-gyel a hatodik lett.

A 22 éves Rasovszky történelmi sikert aratott, ugyanis ezzel megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát.

Ezt megelőzően 1994-ben Rómában Kovács Rita 25 kilométeren ezüstöt szerzett, 2015-ben Kazanyban Olasz Anna is ezen a távon állhatott fel a dobogó második fokára, míg Gercsák Csaba 2011-ben Sanghajban lett harmadik ugyancsak a leghosszabb távú versenyszámban.

Rasovszky - aki két éve Balatonfüreden hetedik volt ebben a számban - egyből az élmezőnyben indult el és az első ellenőrző pontnál holtversenyben haladt az élen egy orosszal. Az első kör végén, 1,7 kilométer úszás után a magyar vezetett, ahogy a táv felénél is, igaz, rendkívül szorosan tapadtak rá az üldözők. A második kör végén a Balatonfüreden a francia csapattal aranyérmes Logan Fontaine vezette a mezőnyt, Rasovszky - és egy tízfős boly - szorosan mögötte haladt.

Hétszáz méterrel a cél előtt Rasovszky ritmust váltott és négy másodpercre ellépett a mezőnytől, eközben pedig az addig a bolyban úszó Székelyi a második helyre jött fel. Előbbi iramát nem tudták tartani a többiek és gyakorlatilag könnyű győzelmet aratott, míg a 24 éves Székelyi hatodiknak ért célba.

Te is bajnok vagy!

A szudáni úszó, Mohamed Ibrahim a 61. helyen végzett a versenyben, azaz utolsó lett, 12 perccel a friss világbajnok Rasovszky mögött, aki szerint mindenki bajnok, aki teljesíti a távot. A Nemzeti Sport értesülése szerint Ibrahim hajnal háromkor érkezett meg a helyszínre, egy éjszakai géppel jött, amire saját maga vette a jegyét. Csak azért, hogy ott lehessen a világbajnokságon, hogy úszhasson ezen a távon. 

Az Ibrahim sztoriját felfedező brazil újságíró a sajtótájékoztató után megkérdezte Rasovszkyt, szólna-e két jó szót az afrikaihoz, azonban két jó szó helyett a magyar világbajnok a szudáni nyakába akasztotta az aranyérmét.

– Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy! – mondta neki.

Rasofszky Kristóf

Szóljon hozzá!

Hirdetés