Hirdetés

Külföldi válogatottak a DVTK-ban

| 2020. 01. 06. | 18:35:00
Tanzániától Bolíviáig, és Miskolcig.
Külföldi válogatottak a DVTK-ban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi évtizedekben rengeteg külföldi játékos fordult meg a magyar bajnokságban, ez alól a Diósgyőr csapata sem volt kivétel. Az idegenlégiósok közül, akadnak olyanok, akik komoly karrier után levezetni jönnek az NB I-be, vannak, akik tehetséges fiatalként kerülnek Magyarországra, de előfordulnak olyanok is, akik nem feltétlenül ütik meg ezt a szintet. 

Nézzünk olyan DVTK játékosokat, akik pályára léptek külföldi válogatottakban, természetesen nem a világ legjobb nemzeti csapataira kell gondolni.

A legtöbb ilyen játékos a környékbeli országokban jutott szerephez a nemzeti csapatban, de van példa afrikai játékosra is és Dél és Észak-Amerika sem maradhat ki a sorból. Két korábbi DVTK játékos mutatkozhatott be a szlovák nemzeti válogatottban, Martin Juharnak 2013-ben jutott egy mérkőzés, Michal Hanek pedig 2002 és 2005 között 14-szer is magára ölthette a szlovák címeres mezt a
bet-fogadas.com adatai alapján. A Diósgyőr csapatában mindkét játékos csak egy szezont töltött el.

A román válogatottban szintén két egykori diósgyőri mutatkozhatott be az utóbbi évtizedekben. Itt sem Diósgyőr-legendákról beszélhetünk, hiszen Ioan Petcu és Romulus Gabor is csak a 91/92-es szezonban erősítette a csapatot. Kettejük közül az utóbbi futott be nagyobb karriert, Romulus Gabor 1981-86 között 35-ször jutott szerephez a válogatottban, 1981-ben pedig a FIFA World Youth Championship legjobb játékosának választották. Petcunak ezzel szemben mindössze két mérkőzés jutott a nemzeti csapatban.
Az európaiak közül még érdemes kiemelni Mirko Ivanovskit, aki jelenleg is a csapatot erősíti és korábbanmár a Videotonban is megfordult. Ivanovski a Hajduk Split csapatából érkezett a miskolciakhoz és 27-szeres észak-macedón válogatottnak mondhatja magát.

Az afrikai válogatottakban megforduló egykori DVTK játékosok is vannak páran. Az egyik ilyen Sadjo Haman, aki 23-szor lépett pályára a DVTK-ban és emellett kétszeres kameruni válogatottnak mondhatja magát. Ebből az egyik mérkőzés egy Tanzánia elleni világbajnoki-selejtező volt, amelyet Samuel Eto’o két góljával nyertek meg a kameruniak.

Euloge Ahodikpe szintén egy évet töltött Miskolcon, ezalatt 25-ször jutott játéklehetőséghez. A játékos pont a diósgyőri időszak alatt kapott meghívót a togói válogatottba, és 9-szer játéklehetőséghez is jutott.

Aki az NB I-ben is komolyabb teljesítményt tett le az asztalra az Foxi Kethevoama, akit a Diósgyőr csapata szerződtetett az NB I-be és az első szezonjában 23 találkozón 8-szor volt eredményes. A következő szezont már Újpesten kezdte meg a játékos, ahonnan 3 év és 73 mérkőzés után távozott Kecskemétre, ahol további 3 évet töltött el. Foxi Magyarországról az Asztana csapatához igazolt, ahol a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott. A labdarúgó a Közép-afrikai Köztársaság válogatottjában 39-szer lépett pályára és ezalatt 7 gólt szerzett.

Dél-Amerikából Vicente Arze képviselteti magát a listán, a bolíviai játékos 41 találkozón lépett pályára a Diósgyőrben a 2010-es évek elején a sportfogadás online adatai alapján. Arze háromszor kapott lehetőséget a bolíviai válogatottban, ebből kétszer vb-selejtezőn bizonyíthatott: Chile és Paraguay ellen is pályára lépett.

Hirdetés