Szegény sorból jött az új évtized első világbajnoka

sport1tv.hu

2020.01.02. 14:13

Szegény sorból jött az új évtized első világbajnoka
Peter Wright a darts új királya (Fotó: pdc.uk)

Most övé a pénz és a dicsőség.

A címvédő Michael van Gerwent legyőzve Peter Wright nyerte a darts-világbajnokságot. A 49 éves skót a londoni Alexandra Palace-ben rendezett viadal hagyományos, január 1-jei fináléjában 7-3-ra verte holland ellenfelét, ezzel először lett világbajnok.

A 2014-es döntőt is ők ketten játszották, de akkor van Gerwen nyert 7-4-re, majd utána még kétszer, 2017-ben és 2019-ben bizonyult a legjobbnak.

A háromszoros vb-győztes, harmincéves holland ezúttal nem volt kimagasló formában, több esélyt szalasztott el - a kiszállókban sokszor hibázott -, a kínálkozó esélyekkel pedig tudott élni Wright, aki az elsőségéért 500 ezer angol fontot (193,9 millió forint) kapott.

Nehéz gyerekkor

Peter Wright a skóciai Livingstonban született, de ötéves korától Londonban élt az édesanyjával. A pénz finoman fogalmazva sem vetette fel őket, az első dartskészletét például már 13 évesen megkapta, de táblára nem futotta, így egy fára gyakorolt. Tizenöt évesen lett először egy kocsmai csapat tagja Plumsteadben, nem ment neki rosszul, de akkor néha még ő volt a környék „Gerwyn Price-a”. Tizenhat évesen például a legenda szerint túl sokáig gúnyolódott egy ellenfelén, aki válaszul egy üvegpoharat vágott az arcába – a seb még ma is látszik - derül ki a sport1tv.hu portréjából.

Lassú felemelkedés

Pénztelenség miatt már 1995-ben visszavonul, városról városra, munkáról munkára járt, ha kellett, ablakokat rakott a helyére, kerítést húzott fel, építkezéseken vagy nyári táborokban dolgozott, hogy a családját el tudja tartani. Mígnem 2007-ben nézte otthon a Grand Slam of Dartsot, és elhagyta a száját a „…közülük én többet is megvernék” mondat. Jo, a felesége bátorította, tudta ő is, hogy hiányzik neki a játék, innen pedig már nem volt visszaút. Első évében még csak 1200 fontot keresett. 2014-ben vívta az első világbajnoki döntőjét, az ezüstéremért járó 100 ezer font más pályára állította. 

A frizura

„Amikor újra elkezdtem játszani, nem akartam az a tipikus európai játékos lenni, aki mogorvának tűnik, dob, aztán hazamegy. Ki akartam találni valamit, és a ruházatig, valamint az őrült hajig jutottam. Azt hiszem, akik kígyót-békát kiabáltak rám emiatt, csak féltékenyek voltak rám. Phil Taylor viszont azt mondta nekem, bárcsak már évekkel ezelőtt gondolt volna erre, mert ez briliáns” – mondta.

Az ars poeticája

„Kilencven százalék fej, tíz százalék gyakorlás, ennyi az egész. Ha a fejed nincs rendben, el is bujdokolhatsz. Ha felébredek és tiszta a fejem, akkor nyerek. Ilyen egyszerű. Minden évben közelebb kerülök a mezőny elejéhez”

– mondta néhány éve.  Mostanra megérkezett a legelejére egy elképesztően tiszta fejjel lejátszott vb-finálé után.

A döntő legelmlékezeteseb momentumai:

 

világbajnokságdarts

Szóljon hozzá!

Hirdetés